Testmozgás hatása az agyi inzulinrezisztenciára

Testmozgás hatása az agyi inzulinrezisztenciára
2023.01.20.

A testmozgás helyreállítja az agy inzulinérzékenységét az ülő életmódot folytató, túlsúlyos és elhízott egyéneknél

Az agyi inzulinrezisztencia (IR) kedvezőtlenül befolyásolhatja a hosszú távú testsúly-kontrollt és a testzsír eloszlását. Keveset tudunk arról, hogy az agyi inzulinérzékenység helyreállítható-e és ha igen, hogyan… ezért ennek a kutatásnak az volt a célja, hogy értékeljék az edzés hatását az agy inzulinérzékenységére, illetve az egész test anyagcseréjében történő változásokra. A vizsgálatban túlsúlyos és elhízott, ülő életmódot folytató egyének vettek részt, akik 8 hétig aerob edzést folytattak (hetente háromszor 1 óra biciklizés és gyors tempójú gyaloglás kombinációja). Az agyi inzulinérzékenységet MRI-vel vizsgálták.

Az edzésprogram hatására az agyi inzulinhatás az egészséges testsúlyúak szintjére nőtt. A javuló agyi inzulinhatás korrelált a zsigeri zsír és az éhség csökkentésével, valamint számos agyi funkció javulásával. Az elemzések arra utalnak, hogy a javuló agyi inzulinreakció segít közvetíteni a testmozgás hatásait, ami egészségesebb testzsíreloszláshoz és az éhségérzet csökkenéséhez vezet. A kutatók mindezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy már egy 8 hetes mozgásintervenció ülő életmódot folytató személyeknél képes helyreállítani az inzulin működését az agyban.

Ennélfogva a testmozgás terápiás lehetőséget jelent a cukorbetegség kockázati tényezőinek csökkentésére irányuló kihívások során.

Forrás: JCI Insight. 2022 Sep 22;7(18):e161498.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!