Tehéntej-fehérje és krónikus székrekedés gyerekeknél

Tehéntej-fehérje és krónikus székrekedés gyerekeknél

Palágyi Adrienn
2020.01.13.

Tehéntej-fehérje allergiát (a továbbiakban CMP = Cow’s milk protein) vizsgáltak 25 gyermeknél (3-tól 11 éves korig), akik krónikus székrekedésben szenvedtek.
A székrekedés diagnózisának felállítása legalább egy hónapig tartó megfigyelés alapján történt, mely időszak alatt ismétlődően jelentkezett a fájdalmas/nehézkes székletürítés, függetlenül attól, hogy ez székletkimaradással is együtt járt e vagy sem.
A gyerekeket klinikai körülmények között vizsgálták, a következő laborvizsgálatok végezték el: total szérum IgE, specifikus IgE ellenanyagok teljes tehéntejre, alfa-lactoalbumin, beta-lactoglobulin, valamint prick-bőrteszt teljes tejjel, alfa-lactoalbuminnal, beta-lactoglobulinnal és kazeinnel (tejfehérje).
A vizsgálatokat követően a gyerekeket 4 hét CMP(azaz tej)mentes diétára állították. A páciensek 28%-nál (7 gyermek) a székrekedés megszűnt a diétának köszönhetően, majd újrakezdődött a tehéntej visszavezetését követően 48-72órával. Két gyerek esetén a rektális (végbélen keresztül végzett) biopszia allergiás colitist mutatott ki (!), így őket már nem terhelték vissza tehéntejjel.
Magas total szérum IgE-t mutattak ki öt gyereknél, akik a diéta hatására javulást mutattak (71%), pozitív prick-bőrteszt és mérhető specifikus IgE szint két-két (29%-29%) gyereknél volt kimutatható.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy gyerekeknél krónikus székrekedés esetén a CMP allergiát vagy esetleg tejcukor-intoleranciát mindenképp figyelembe kell venni a lehetséges okok között és további vizsgálatokra, valamit étrendváltásra van szükség a témában.

Forrás: Pediatr Allergy Immunol. 2001 Dec;12(6):339-42.
Cow’s milk protein intolerance and chronic constipation in children.
Daher S, Tahan S, Solé D, Naspitz CK, Da Silva Patrício FR, Neto UF, De Morais MB.

Fordítás: Vaspál Melinda Kolléganőnk

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!