Taurinfogyasztás és cukorbetegség

Taurinfogyasztás és cukorbetegség
2021.02.02.
A taurinfogyasztás hatása kettes típusú cukorbetegség esetén (vagy inkább ennek megelőzése kapcsán, akár inzulinrezisztencia esetén)

A szemlézett vizsgálat eredményei szerint fontos odafigyelni a taurin étrendi bevitelére. A kutatás befejezésekor a résztvevők éhgyomri vércukorszintje, a glikált hemoglobin szintje (HbA1c), az inzulin szintje, az inzulinrezisztencia mértéke, az össz-koleszterinszintje és az LDL-koleszterinszintje is szignifikánsan csökkent a taurin csoportban a placebo csoporthoz képest.

Következtetés: Ennek a vizsgálatnak az eredményei azt mutatják, hogy a taurin csökkentheti a cukorbetegség szövődményeit a glikémiás kontroll javítása és az előrehaladott glikációs végtermékek (AGE-k) csökkentése révén. A legjobb étrendi taurinforrások a halételek és különféle tengeri herkentyűk (fogyasszuk őket rendszeresen frissen vagy fagyasztva).

Forrás: Esmaeili, F., Maleki, V., Kheirouri, S., & Alizadeh, M. (2020). The Effects of Taurine Supplementation on Metabolic Profiles, Pentosidine, Soluble Receptor of Advanced Glycation End Products and Methylglyoxal in Adults With Type 2 Diabetes: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Canadian journal of diabetes, S1499-2671(20)30130-1.


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!