Tartós vas- és szelénhiány hatása a jód hasznosulására és a pajzsmirigy-anyagcserére

Tartós vas- és szelénhiány hatása a jód hasznosulására és a pajzsmirigy-anyagcserére
2019.06.09.
Számos ásványi anyag és nyomelem pl. jód, vas, szelén és a cink megfelelő bevitele elengedhetetlenül szükséges a normális pajzsmirigyhormon-metabolizmushoz. Ezen elemek együttes és tartós hiányai károsíthatják a pajzsmirigy megfelelő működését.

A vashiány befolyásolja a pajzsmirigyhormon-szintézist, csökkentve a hem-függő pajzsmirigy-peroxidáz aktivitását. A vashiányos vérszegénység tompítja, a vashiány rendezése javítja a jód-kiegészítés hatékonyságát.


A kombinált szelén- és jódhiány myxedematikus kretinizmust is eredményezhet.
(A veleszületett kreténizmus konkrét kiváltó oka az, hogy a magzat nem jut elég jódfüggő pajzsmirigy-hormonhoz, ami miatt a központi idegrendszere – agya és gerincvelője – nem fejlődik megfelelően. Annak hátterében, hogy a pajzsmirigy-hormon nem áll rendelkezésre kellő mennyiségben, leggyakrabban az anya pajzsmirigy-betegsége áll.)

Az egészséges pajzsmirigy megtartja a szelén magas koncentrációját még a nem megfelelő szelénellátás esetén is, és számos ismert szelenocisztein tartalmú fehérjét tartalmaz. Ezen szelenoproteinek között található enzim családok a glutation-peroxidáz, a deiodináz és a tioredoxin-reduktáz. A megfelelő szeléntartalmú táplálkozás elősegíti a hatékony pajzsmirigyhormon szintézist és anyagcserét, és megvédi a pajzsmirigyet a jodid-expozíció által okozott esetleges károktól.

A kombinált súlyos jód- és szelénhiányos régiókban (mint Magyarország) a hypothyreosis megelőzése érdekében a jódellátás normalizálása kötelező (lenne) a szelén-kiegészítés megkezdésével együtt. A szelénhiány és a pajzsmirigy-hormonszintézis együttes zavara különleges étrendi körülmények között alakulhat ki, mint például a gyermekek, idősek vagy betegek kiegyensúlyozatlan táplálkozásának eredménye (ami egyre gyakoribb a nyugati étrendi viszonyok között).


Forrás:
The impact of iron and selenium deficiencies on iodine and thyroid metabolism: biochemistry and relevance to public health. Thyroid. 2002 Oct;12(10):867-78.Zimmermann MB, Köhrle J. Laboratory for Human Nutrition, Swiss Federal Institute of Technology, Zürich, Switzerland.

Megjegyzés: vaspótlás bizonyos kérdései élő videónkban
https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/videos/2225357294217431/


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!