Omega-3, D-vitamin és az egészségsport

Omega-3, D-vitamin és az egészségsport
2019.05.05.
Alacsony dózisú Omega-3 zsírsav- és D-vitamin-pótlás bizonyos sportolással összefüggő teljesítményindexekhez és a légzésfunkcióhoz. Működik?

Az omega-3 zsírsavak és a D3-vitamin kedvező hatással vannak a különböző vér, szív- és érrendszeri paraméterekre és fizikai teljesítményre. Az alacsony dózisú omega-3 zsírsav-kiegészítés hatása azonban nem tisztázott. A 16 hetes, nyílt, randomizált, placebo-kontrollos, párhuzamos csoportos vizsgálatban 84, 40 és 60 év közötti irodai dolgozó vett részt. A kísérleti csoport naponta 330 mg omega-3 zsírsavat és 0,005mg (azaz 200 NE) D3-vitamint, a kontroll csoport pedig placebót kapott. Az antropometriai, biokémiai vér- és légzési mutatókat 12 és 16 héten keresztül mérték. A testtömeg (BM) és a testtömeg-index (BMI) mind a kísérleti, mind a placebo csoportban szignifikánsan csökkent. A kis dózisú omega-3 zsírsav-kiegészítés jelentősen javította a glükóz (azaz vércukor), az összkoleszterin és a D-vitamin szintet. A maximális oxigénfogyasztás, az erőltetett kilégzési kapacitás, az erőltetett kilégzési másodperc-térfogat és a maximális kilégzési áramlás enyhén javult az omega-3 zsírsav csoportban. Az omega-3 zsírsavak 330 mg-os, kisdózisú napi adagolása enyhén pozitív hatást gyakorolt a teljes koleszterin- és glükózszintre, míg az alacsony és nagy sűrűségű lipoproteinekre (VLDL) és a trigliceridszintekre nem volt szignifikáns hatással. Tehát a napi 330 mg-os (omega-3) adag jótékony, de elégtelennek tűnik.

Táplálkozás-Beállítás™ megjegyzés: téli időszakban általában 2-4000 NE D3-vitamint javaslunk.
10 dkg pisztráng pedig 1000-1200 mg omega-3 zsírsavat biztosít; mi preferáljuk a teljes értékű, étrendi forrásokat.

Forrás:
Int J Vitam Nutr Res. 2019 Apr 1:1-17.
Low-Dose Omega-3 Fatty Acid and Vitamin D for Anthropometric, Biochemical Blood Indices and Respiratory Function. Does it work?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30932776
Fordította: Szabó Dániel Kollégánk

https://taplalkozasbeallitas.hu/atfogo-eloadas-aktiv-sport…/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!