Találós kérdés

Találós kérdés

“Mi az, amire egy “Hashimoto-s” esetében rögtön gondolni kell(ene) akkor, ha a felírt pajzsmirigy gyógyszer ellenére (amit ugye az alulműködésre és NEM a gyulladásra szed) megmarad a fáradtság-érzet (fáradékonyság) és/vagy a székrekedés is? ???” VÁLASZ: Ebben az esetben a fenti panasz hátterében biztosan az elégtelen fehérje-emésztés áll, azaz a gyenge gyomorfunkciók is meg kell oldanunk. […]

Palágyi Adrienn
2016.10.18.

“Mi az, amire egy “Hashimoto-s” esetében rögtön gondolni kell(ene) akkor, ha a felírt pajzsmirigy gyógyszer ellenére (amit ugye az alulműködésre és NEM a gyulladásra szed) megmarad a fáradtság-érzet (fáradékonyság) és/vagy a székrekedés is?
???”

VÁLASZ:
Ebben az esetben a fenti panasz hátterében biztosan az elégtelen fehérje-emésztés áll, azaz a gyenge gyomorfunkciók is meg kell oldanunk.

Nincs konkrét, egyértelmű leírása a gyenge gyomorfunkcióknak (ezen belül például alacsony gyomorsav-szintnek), jellemzően az ebben érintettek telítettebbnek vagy fáradtnak érzik magukat az étkezések után, esetleg refluxos (!) tüneteik is vannak. Érdemes elégtelen fehérje-emésztésre gyanakodni a fenti Páciensnek, ha:
– refluxos tünetei vagy gyomorégései vannak
– alacsony B12 szint esetében (400 pmol/L alatt már gyanús)
– alacsony ferritin szint kapcsán (30-40 ug/L alatt a pajzsmirigy funciói csökkenek)
– alacsony vasszint esetében
– és, ha a pajzsmirigy gyógyszer ellenére marad a fáradtság
– valamint székrekedés kapcsán is.

@ Megoldásképpen továbbra sem a savlekötők szedése a helyes alternatíva, hanem a gyomorfunkciók komplex és/vagy funkcionális támogatása.

@ Sokan jártatok igen jó úton és adtatok megfelelő válaszokat (vagy helyes részletére mutattatok rá) a problémakörnek! Gratulálunk és KÖSZÖNJÜK!

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!