Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Előadás: Inzulinrezisztencia komplexen, de másképpen.
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
Szuperfood: Quinoa
A quinoa (kinoa) egy ehető mag, amelyet a világ legegészségesebb élelmiszerei közé sorolnak.
A NASA (Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal) a quinoát a hosszú távú űrmissziók ideális táplálékaként is azonosította a magas fehérjeértéke és az egyedülálló aminosav-összetétele miatt.
Egy csésze (185 gramm) főtt quinoa 8 gramm fehérjét és 5 gramm rostot tartalmaz, és olyan tápanyagok forrása, mint a folsav, a cink, a mangán és a magnézium.
Ezek a tulajdonságok jobb anyagcsere-egészséget és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenését eredményezik (még azok számára is, akik nem az űrbe utaznak).
Egy randomizált, placebo-kontrollált, kettős vak vizsgálatban 30 ember 28 napon keresztül quinoa terméket vagy placebót kapott. A placebocsoporthoz képest a quinoa csoport a teltségérzet és a jóllakottság fokának növekedéséről számolt be. Továbbá ebben a csoportban csökkent a BMI és a HbA1c (a vércukorszint mérőszáma) is.
Egy másik vizsgálatban felnőttek napi 15 gramm quinoa lisztből készült kekszet fogyasztottak. 28 nap elteltével jelentősen csökkent az LDL-koleszterinszintjük, az összkoleszterinszintjük, valamint csökkent a testsúlyuk és a BMI-jük is, azokhoz képest, akik búzából készült kekszet ettek.
Napi 50 gramm quinoa fogyasztása túlsúlyos és elhízott embereknél a szérum trigliceridszintjét is csökkentette, miközben csökkentette a metabolikus szindróma előfordulását.
A quinoát „álgabonának” tekintik. Ez azt jelenti, hogy bár nem gabona, mégis ugyanúgy fogyasztjuk, mint a gabonaféléket. Az egyik jelentős tulajdonsága az, hogy a quinoa gluténmentes. Ez teszi népszerűvé a cöliákiában szenvedők vagy gluténérzékenyek számára.
A quinoa sokoldalú étel, amelyet fogyaszthatunk reggelire (próbáljunk ki egy ízletes quinoa kását mandulavajjal és fahéjjal), ebédre (próbáljuk ki a quinoát zöldségekkel, valamint hússal vagy hallal), vagy egyszerű köretként is tálalhatjuk a vacsorához.
Csak arra ügyeljünk, hogy főzés előtt öblítsük le, hogy megszabaduljunk a külső rétegből származó szaponinoktól, amelyeknek keserű íze lehet.
Forrás: https://www.lifeextension.com/…/2024/4/quinoa-superfoods
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Találd meg a kiutat az IR-ból!
Bartha Ákos táplálkozás-kutató előadása az INZULINREZISZTENCIÁRÓL komplexen, de másképpen.
Összefoglaljuk minden tapasztalatunkat, protokollunkat, kutatásunkat és alkalmazott módszerünket az inzulinrezisztenciát (IR) érintő táplálkozási és táplálék-kiegészítési témákban.
2024.09.18. | SOTE