Szuperfood: Quinoa

Szuperfood: Quinoa
2024.04.29.

Szuperfood: Quinoa

A quinoa (kinoa) egy ehető mag, amelyet a világ legegészségesebb élelmiszerei közé sorolnak.

A NASA (Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal) a quinoát a hosszú távú űrmissziók ideális táplálékaként is azonosította a magas fehérjeértéke és az egyedülálló aminosav-összetétele miatt.

Egy csésze (185 gramm) főtt quinoa 8 gramm fehérjét és 5 gramm rostot tartalmaz, és olyan tápanyagok forrása, mint a folsav, a cink, a mangán és a magnézium.

Ezek a tulajdonságok jobb anyagcsere-egészséget és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenését eredményezik (még azok számára is, akik nem az űrbe utaznak).

Egy randomizált, placebo-kontrollált, kettős vak vizsgálatban 30 ember 28 napon keresztül quinoa terméket vagy placebót kapott. A placebocsoporthoz képest a quinoa csoport a teltségérzet és a jóllakottság fokának növekedéséről számolt be. Továbbá ebben a csoportban csökkent a BMI és a HbA1c (a vércukorszint mérőszáma) is.

Egy másik vizsgálatban felnőttek napi 15 gramm quinoa lisztből készült kekszet fogyasztottak. 28 nap elteltével jelentősen csökkent az LDL-koleszterinszintjük, az összkoleszterinszintjük, valamint csökkent a testsúlyuk és a BMI-jük is, azokhoz képest, akik búzából készült kekszet ettek.

Napi 50 gramm quinoa fogyasztása túlsúlyos és elhízott embereknél a szérum trigliceridszintjét is csökkentette, miközben csökkentette a metabolikus szindróma előfordulását.

A quinoát „álgabonának” tekintik. Ez azt jelenti, hogy bár nem gabona, mégis ugyanúgy fogyasztjuk, mint a gabonaféléket. Az egyik jelentős tulajdonsága az, hogy a quinoa gluténmentes. Ez teszi népszerűvé a cöliákiában szenvedők vagy gluténérzékenyek számára.

A quinoa sokoldalú étel, amelyet fogyaszthatunk reggelire (próbáljunk ki egy ízletes quinoa kását mandulavajjal és fahéjjal), ebédre (próbáljuk ki a quinoát zöldségekkel, valamint hússal vagy hallal), vagy egyszerű köretként is tálalhatjuk a vacsorához.

Csak arra ügyeljünk, hogy főzés előtt öblítsük le, hogy megszabaduljunk a külső rétegből származó szaponinoktól, amelyeknek keserű íze lehet.

Forrás: https://www.lifeextension.com/…/2024/4/quinoa-superfoods

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!