Színes étel recept

Színes étel recept
2020.01.22.

Tegnap este SZÍNEKET akartam enni…!

Paradicsomos húsgombóc, főtt burgonya és édesburgonya, lilakáposzta salátával és zöldsalátával (és néhány szem kapribogyóval)

Szinte mindig javasoljuk az élénk színű növényi ételek fogyasztását. A színanyagok, pl. flavonoidok bevitele jótékony hatással van a vércukor- és inzulinszintünkre, illetve védelmet nyújthat szervezetünknek egyes krónikus gyulladásokkal szemben.

Minden étkezéshez kerüljön a tányérunkra valami zöld és akár nyers is, pl. saláták, leveles zöldségek, pl. pak choy és spenót formájában, valamint a brokkoli és az avokádó is remek választás.
No meg ugye fermentált zöldségek…!

Hasznos tippek:

  1. Sütés helyett érdemes gyakrabban főzni és párolni az ételeinket (ebben a receptben a húsgombóc és a burgonya/édesburgonya is főzéssel készült), mert így kevesebb AGE-t, azaz előrehaladott glikációs végterméket viszünk be.
  2. Fontos, hogy nők esetében legtöbb esetben (hosszútávon) ne legyen napi 120-140 g alatt a keményítő- és rostbevitel, gyermekvállalási célok szempontjából is a napi 140-220 g az ideális (ugyancsak legtöbb esetben és egészségsport mellett).
  3. Igyekezzünk teljes értékű szénhidrátokat fogyasztani és nem az (ultra)feldolgozott formákat, (pl. lisztek, keményítőkivonatok, hozzáadott cukrok, üdítők) ezzel is csökkentjük a glikémiás terhelést.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!