Színanyagok és a vastagbélrák kockázat összefüggéséről

Színanyagok és a vastagbélrák kockázat összefüggéséről
2021.05.31.
Színes (színanyagokban gazdag) zöldségek, gyümölcsök fogyasztása és a vastagbélrák kockázata.

 

A vizsgálat célkitűzése:

A zöldségek és gyümölcsök színe és a vastagbélrák kockázata közötti kapcsolat vizsgálata Koreában. Vizsgálatot végeztek 923 vastagbéldaganatos beteg és 1846 kontrollszemély bevonásával, akiket a koreai Nemzeti Rákközpontból toboroztak. A zöldségeket és gyümölcsöket négy csoportba sorolták az ehető részek színe szerint (pl. zöld, narancssárga/sárga, piros/lila és fehér).

 
A vizsgálat eredményei:

A magas teljes értékű zöldség- és gyümölcsbevitel erősen összefüggött a vastagbélrák csökkent kockázatával nőknél, és hasonló fordított összefüggést figyeltek meg a férfiaknál is. A színcsoportok elemzése során a legmagasabb és a legalacsonyabb zöldség- és gyümölcsbevitelt összehasonlító volt a zöld és fehér zöldségek és gyümölcsök esetében a férfiaknál. A nőknél szintén fordított összefüggést találtak a zöld, a piros/lila és a fehér zöldségek és gyümölcsök esetében.

 
A vizsgálat következtetései:
A különböző színcsoportokból származó zöldségek és gyümölcsök fogyasztása védelmet nyújthat a vastagbéldaganattal szemben. Bár számos tanulmány foglalkozott a zöldség- és gyümölcsfogyasztás és az egészség közötti összefüggésekkel, kevés tanulmány osztályozta a zöldségeket és gyümölcsöket színük szerint, ami tükrözi a fitokemikáliák és mikrotápanyagok egyedi tartalmát. A jelenlegi vizsgálatban a zöldségek és gyümölcsök legtöbb színcsoportja védőhatást mutatott a vastagbélrákkal szemben, függetlenül az alcsoportoktól.
 
 
Táplálkozás-Beállítás megjegyzése: Jó hír, hogy a növényi színanyagok függetlenek a zöldségek fruktán vagy fruktóz (gyümölcscukor) tartalmától, így bélérzékenység vagy „rossz” emésztés mellett is maradhat színes a tányérunk (pl. IBS-IBD és alacsony FODMAP-étrend)!
 
 
Forrás:
World J Gastroenterol. 2017 Apr 14; 23(14): 2527–2538.
Colors of vegetables and fruits and the risks of colorectal cancer
Jeeyoo Lee, Aesun Shin, Jae Hwan Oh, and Jeongseon Kim
 
Polgár Annamária

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!