Sütőtökkrémleves alapú egytálétel

Sütőtökkrémleves alapú egytálétel
2023.10.20.

Az ősz beköszöntével megérkezett a sütőtök szezon. Ezúttal egy sütőtökkrémleves alapú egytálételt mutatunk nektek:

Krémleves hozzávalók:

  • 1/2 zeller
  • 1 egész sütőtök
  • 1/2 l csirke alaplé
  • víz (annyi, hogy ne lepje el a folyadék, ne hígítsuk túl)
  • Só, fehérbors, gyömbérpor ízlés szerint

A hozzávalókat összefőzzük, míg a zöldségek megpuhulnak, majd botmixerrel pürésítjük.

A levesbe került főtt basmati rizs, algalap és feta sajt (algából és fetából is jóval több, de úgy nem lett volna szép a fotó). A fetasajt tradicionális (juh- és kecsketejből készült) és opcionális az étel szempontjából, lecserélhetjük pl. tengeri herkentyűkre is. Ez mérsékelt anyagcsereprofilban ideális.

Markáns profil esetén elhagyható a rizs (vagy elegendő csak egy egészen pici mennyiség), helyette kerülhet bele pl. pirított bacon és tépett hús, valamint meglocsolhatjuk olívaolajjal, vagy beletehetünk egy kocka vajat.

A sütőtök remek választás, mert magas a rosttartalma és alacsony a szénhidráttartalma.

100g sütőtök kb 10g ch-t tartalmaz és ebből ~1,5-2g rost.

Magas az A-vitamin (béta-karotin tartalma) és a kálium tartalma, de tartalmaz C-vitamint és E-vitamint is, így nem csupán antioxidáns hatással bír, de védi a szívünk egészségét is.

Vaspál Melinda kolléganőnk

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!