Spenótos-sütőtöksaláta

Spenótos-sütőtöksaláta
2023.10.27.

Spenótos-sütőtöksaláta, aszalt paradicsomos pesztóval és buggyantott tojással

Hozzávalók 2 személyre:

  • 50-80 g bébispenót
  • 300-400 g sült tök, kockázva
  • 4 tojás

A pesztóhoz:

  • 100 g olívaolajban eltett aszalt paradicsom
  • 50 g dió vagy fenyőmag
  • 150 ml extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • opcionálisan: 30 g reszelt parmezán
  • só és bors, ízlés szerint

A pesztó minden hozzávalóját egy aprítógépben simára daráljuk, ha szükséges, a végén egy kevés vízzel lazítjuk.

A buggyantott tojáshoz felteszünk egy lábosban vizet. A vizet ne sózzuk! Amikor forrásponthoz közeli, levesszük kis lángra, a lényeg, hogy ne forrjon vagy zubogjon. Adunk a vízhez egy teáskanál ecetet és megkeverjük. A tojásokat egyenként kis tálkába vagy pohárkába törjük és óvatosan beleborítjuk a forró vízbe. Pár perc alatt elkészül, ekkor szűrőkanállal kiszedjük. Minél frissebb a tojás, annál szebb lesz a végeredmény, de az sem baj ha tojásfehérje „nyúlványos”.

A spenót leveleket megszórjuk a sült tökkel (vagy egyéb maradék sült zöldséggel), meglocsoljuk a pesztóval és a frissen főtt tojásokkal együtt tálaljuk. Ha marad a pesztóból, tegyük egy befőttes üvegben a hűtőbe és használjuk el máskor.

Továbbra is szeretettel ajánljuk szakácskönyveinket, melyek megtalálhatók webshopunkban.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!