Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza – Tedd menővé a változókort!
Rés a pajzson 2024 – éves, nagy pajzsmirigy előadásunk
Étrendi szokások a termékenység fokozásához
Bizonyos táplálkozási szokások segíthetnek a termékenység fokozásában…
Freyagena Microbe R-GUT
A megfelelő immunitás nukleotidokkal történő támogatása…
Mitokondriumok funkcióvesztése súlyos elhízásban
Az elhízás belső anyagcsere-rendellenességekkel is összefügg…
A krónikus mozgásszervi fájdalom felgyorsíthatja az agy öregedését
Krónikus izom-csontrendszeri fájdalomban szenvedő egyéneknél nagyobb az agy öregedésének kockázata…
Ebben az összefoglalásban tisztázzuk a rostok fogalmát és azok jelentőségét inzulinrezisztencia esetén.
A rostok két nagy csoportba sorolhatók: a vízben oldódó, tehát vízoldékony; és a vízben oldhatatlan rostokra. Ez utóbbiak, többnyire a széklet volumenét növelik, némileg segítve annak a belekben történő, megfelelő mozgását és kiürülését (ilyen pl. a korpa).
Ilyenek például a rezisztens keményítők, a pektin (pl. alma héja) vagy az arabmézga, részben hidrolizált guargumi és az arabinogalaktán. Ezek vizet kötnek meg, viszkózus gélt képeznek, a vékonybélben a koleszterinben gazdag epesavakat is megkötik, így kevesebb másodlagos koleszterin/epesav szívódik fel, ezáltal csökkenheti a koleszterinszintet. Emellett az étvágy mérséklésében, a telítettség érzés kialakulásában is szerepük van. (1,2)
Számos tanulmány összefüggést talált inzulinrezisztencia esetén a magas vízoldékony rostbevitel és a megnövekedett inzulinérzékenység között. (3,4,5,6) Például egy 264 nő részvételével végzett vizsgálat során kiderült, hogy azoknak, akiknek a szervezete jobban bontja a különböző vízoldékony rostokat, az inzulinrezisztencia szintje lényegesen alacsonyabb volt. (5) A vízoldékony rostok segítenek táplálni a bélben lévő barátságos baktériumokat is, amelyek a megnövekedett inzulinérzékenységhez kapcsolódnak. (7,8,9)
.. és persze néhány gyümölcs is, mint a
Valamint növelhetjük egyes ételek rezisztens keményítőtartalmát úgy, ha főzés után visszahűtve is fogyasztjuk őket: sushi-szerű rizs, hideg burgonyasaláta vagy kukoricatortilla. Erről a témáról számtalanszor írtunk már, például itt is: https://taplalkozasbeallitas.hu/a-vastagbelben…/
A napi rostbevitelt remekül meg lehet támogatni pl. ezen termékünkkel!
Források:
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!