Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
Ebben az összefoglalásban tisztázzuk a rostok fogalmát és azok jelentőségét inzulinrezisztencia esetén.
A rostok két nagy csoportba sorolhatók: a vízben oldódó, tehát vízoldékony; és a vízben oldhatatlan rostokra. Ez utóbbiak, többnyire a széklet volumenét növelik, némileg segítve annak a belekben történő, megfelelő mozgását és kiürülését (ilyen pl. a korpa).
Ilyenek például a rezisztens keményítők, a pektin (pl. alma héja) vagy az arabmézga, részben hidrolizált guargumi és az arabinogalaktán. Ezek vizet kötnek meg, viszkózus gélt képeznek, a vékonybélben a koleszterinben gazdag epesavakat is megkötik, így kevesebb másodlagos koleszterin/epesav szívódik fel, ezáltal csökkenheti a koleszterinszintet. Emellett az étvágy mérséklésében, a telítettség érzés kialakulásában is szerepük van. (1,2)
Számos tanulmány összefüggést talált inzulinrezisztencia esetén a magas vízoldékony rostbevitel és a megnövekedett inzulinérzékenység között. (3,4,5,6) Például egy 264 nő részvételével végzett vizsgálat során kiderült, hogy azoknak, akiknek a szervezete jobban bontja a különböző vízoldékony rostokat, az inzulinrezisztencia szintje lényegesen alacsonyabb volt. (5) A vízoldékony rostok segítenek táplálni a bélben lévő barátságos baktériumokat is, amelyek a megnövekedett inzulinérzékenységhez kapcsolódnak. (7,8,9)
.. és persze néhány gyümölcs is, mint a
Valamint növelhetjük egyes ételek rezisztens keményítőtartalmát úgy, ha főzés után visszahűtve is fogyasztjuk őket: sushi-szerű rizs, hideg burgonyasaláta vagy kukoricatortilla. Erről a témáról számtalanszor írtunk már, például itt is: https://taplalkozasbeallitas.hu/a-vastagbelben…/
A napi rostbevitelt remekül meg lehet támogatni pl. ezen termékünkkel!
Források:
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!