Rizs- és a búzatészta fogyasztásának hatásairól

Rizs- és a búzatészta fogyasztásának hatásairól
2022.10.07.

A rizs- és a búzatészta fogyasztásának hatása az étkezés utáni reflux betegségben (GERD) és irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedő betegeknél

A szemlézett, huszonegy, GERD-IBS-ben szenvedő betegen végzett vizsgálat célja az volt, hogy értékeljék a rizstészta (mely alacsony FODMAP-étel) és a búzatészta (magas FODMAP-étel) fogyasztásának hatását a GERD-re és a bélgázképződés súlyosságára.

Eredmények: A gyomorégés és a regurgitáció (az ételnek a nyelőcsőből vagy a gyomorból hányinger vagy a hasizom erőltetett összehúzódása nélküli visszakerülése) mértéke a legtöbb (19/21) beteg esetén az étkezés utána 15 percben volt a legerősebb.

Ebéd után 15 perccel a búzatészta fogyasztása szignifikánsan több gyomorégéssel járt, mint a rizs esetében. Ezenkívül a reggeli utáni gyomorpanasz is fokozódott a búzafogyasztást követően.A búzafogyasztás szignifikánsan összefüggött az ebéd utáni magasabb H2- (hidrogén) és CH4- (metán)szinttel, mint a rizs esetén, miközben az ebéd előtti gázszint hasonló volt.

Következtetés: A búzafogyasztás több refluxos (GERD) tünetet váltott ki, mint a rizs GERD-IBS-ben szenvedő betegeknél. Ez a hatás fokozott bélgáztermeléssel is együtt járt. E tekintetben az alacsony FODMAP-tartalmú étrend enyhítheti az étkezés utáni GERD-tüneteket.

Forrás:
Patcharatrakul, T., Linlawan, S., Plaidum, S., Gonlachanvit, S. (2021). The Effect of Rice vs. Wheat Ingestion on Postprandial Gastroesophageal Reflux (GER) Symptoms in Patients with Overlapping GERD-Irritable Bowel Syndrome (IBS). Foods 2021;11:26.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!