Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Inzulinrezisztencia komplexen, de másképpen.
Fogamzásgátló elhagyását követő ciklus-kimaradás visszafordításának támogatása
Életmódbeli javaslatok a fogamzásgátló elhagyását követő ciklus kimaradás (amenorrhea) visszafordításának támogatására…
CA-125 labormarker csökkentésének lehetőségei
CA-125 labormarker csökkentése például endometriózissal összefüggő gyulladások esetén…
Omega-3 bevitel és a szülés utáni depresszió
Több kutatás kimutatta, hogy a terhesség alatt az anya Omega-3 szintje felére esik le, és még a szülés utáni…
Étrendi AGE bevitele és demencia összefüggése
A nagyobb étrendi AGE bevitele a demencia fokozott kockázatával jár, függetlenül a genetikai hajlamtól…
A rizs- és a búzatészta fogyasztásának hatása az étkezés utáni reflux betegségben (GERD) és irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedő betegeknél
A szemlézett, huszonegy, GERD-IBS-ben szenvedő betegen végzett vizsgálat célja az volt, hogy értékeljék a rizstészta (mely alacsony FODMAP-étel) és a búzatészta (magas FODMAP-étel) fogyasztásának hatását a GERD-re és a bélgázképződés súlyosságára.
Eredmények: A gyomorégés és a regurgitáció (az ételnek a nyelőcsőből vagy a gyomorból hányinger vagy a hasizom erőltetett összehúzódása nélküli visszakerülése) mértéke a legtöbb (19/21) beteg esetén az étkezés utána 15 percben volt a legerősebb.
Ebéd után 15 perccel a búzatészta fogyasztása szignifikánsan több gyomorégéssel járt, mint a rizs esetében. Ezenkívül a reggeli utáni gyomorpanasz is fokozódott a búzafogyasztást követően.A búzafogyasztás szignifikánsan összefüggött az ebéd utáni magasabb H2- (hidrogén) és CH4- (metán)szinttel, mint a rizs esetén, miközben az ebéd előtti gázszint hasonló volt.
Következtetés: A búzafogyasztás több refluxos (GERD) tünetet váltott ki, mint a rizs GERD-IBS-ben szenvedő betegeknél. Ez a hatás fokozott bélgáztermeléssel is együtt járt. E tekintetben az alacsony FODMAP-tartalmú étrend enyhítheti az étkezés utáni GERD-tüneteket.
Forrás:Patcharatrakul, T., Linlawan, S., Plaidum, S., Gonlachanvit, S. (2021). The Effect of Rice vs. Wheat Ingestion on Postprandial Gastroesophageal Reflux (GER) Symptoms in Patients with Overlapping GERD-Irritable Bowel Syndrome (IBS). Foods 2021;11:26.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!