Q10 pótlás férfi meddőségben

Q10 pótlás férfi meddőségben
2021.04.11.
A Q10 koenzim célzott pótlása ígéretesnek tűnik a férfi meddőség kezelésében is:
A The Journal of Urology 2009 júliusi száma Mohammad Reza Safarinejad (az iráni Teherán Shahid Beheshti Egyetemről) cikkét tette közzé, amely arról számolt be, hogy a Q10 koenzimmel (coQ10) történő 6 hónapos kiegészítés több aspektusból is javította a férfiak termékenységi mutatóit.
 
A sikertelen fogantatások felének (!) hátterében a férfiak meddősége áll, melynek oka részben a helytelen életmód (azon belül az alvászavarok, mozgáshiány és szegényes étrend).
A jelen vizsgálatba 212, 21 és 42 év közötti meddő férfit vontak be, akiknek a spermiumaik számában, motilitásában (mozgás) és morfológiájában (képződés) voltak rendellenességeik. A résztvevőket két csoportra osztották, hogy napi 300 milligramm coQ10-t, vagy placebót kapjanak 26 héten keresztül, majd 30 hetet töltsenek el kezelés nélkül. A spermiumok minőségét, a hormonok szintjét, valamint a coQ10 szintet havi időközönként értékelték.
 
26 hetes kezelés után a coQ10 szintje 85,5 – 135 százalékkal emelkedett azoknál az egyéneknél, akik Q10-et kaptak, miközben a placebo csoportban ugyanezek az értékek viszonylag változatlanok maradtak. A coQ10-et kapók körében a placebót kapó csoporthoz viszonyítva csökkent a szérum follikulus stimuláló hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH) szintje, amelyek emelkedett állapotban fogantatási problémák jelei lehetnek.
Jelentős javulást figyeltek meg 26 hét után a spermiumok számában, sűrűségében és mozgékonyságában azoknál a férfiaknál, akik coQ10-et kaptak – a placebót kapó csoporttal összehasonlítva. A 30 hetes kezelés nélküli fázist követően a spermiumok száma és a motilitása még mindig magasabb volt azok között, akik coQ10-et kaptak – összehasonlítva a placebót kapókkal.
 
 
„Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a coQ10 orális kiegészítése jelentősen javítja a spermiumok minőségi paramétereit a placebóhoz képest” – vonta le a következtetést Dr. Safarinejad. „Javasoljuk, hogy antioxidáns hatása és biztonságossága miatt a coQ10-et kiemelt helyen kell tartani a terméketlen férfiak kezelésében.”
 
 
 
Jellemzően a következő coQ10 készítményeket javasoljuk:
https://nutribalance.hu/termek/gal-q10-mct/
 
https://www.vitaminvilag.hu/GAL-Q10-MCT
Kedvezményes kód: avalomedica
 
VAGY PharmaNord termékcsalád coQ10 termékei.
 
JAVASOLT EXTRA, SZINERGIKUS KIEGÉSZÍTÉS A FOGANTATÁS ELŐSEGÍTÉSE VÉGETT FÉRFIAK ESETÉBEN:
https://www.paleocentrum.hu/…/Cordyceps-Fulvo-60-kapszula
Kedvezményes kód: TB2015
 
 
 
Forrás:
J Urol. 2009 Jul;182(1):237-48.
Efficacy of coenzyme Q10 on semen parameters, sperm function and reproductive hormones in infertile men
Mohammad Reza Safarinejad

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!