Q10 pótlás férfi meddőségben

Q10 pótlás férfi meddőségben
Rebeka
2021.04.11.
A Q10 koenzim célzott pótlása ígéretesnek tűnik a férfi meddőség kezelésében is:
A The Journal of Urology 2009 júliusi száma Mohammad Reza Safarinejad (az iráni Teherán Shahid Beheshti Egyetemről) cikkét tette közzé, amely arról számolt be, hogy a Q10 koenzimmel (coQ10) történő 6 hónapos kiegészítés több aspektusból is javította a férfiak termékenységi mutatóit.
 
A sikertelen fogantatások felének (!) hátterében a férfiak meddősége áll, melynek oka részben a helytelen életmód (azon belül az alvászavarok, mozgáshiány és szegényes étrend).
A jelen vizsgálatba 212, 21 és 42 év közötti meddő férfit vontak be, akiknek a spermiumaik számában, motilitásában (mozgás) és morfológiájában (képződés) voltak rendellenességeik. A résztvevőket két csoportra osztották, hogy napi 300 milligramm coQ10-t, vagy placebót kapjanak 26 héten keresztül, majd 30 hetet töltsenek el kezelés nélkül. A spermiumok minőségét, a hormonok szintjét, valamint a coQ10 szintet havi időközönként értékelték.
 
26 hetes kezelés után a coQ10 szintje 85,5 – 135 százalékkal emelkedett azoknál az egyéneknél, akik Q10-et kaptak, miközben a placebo csoportban ugyanezek az értékek viszonylag változatlanok maradtak. A coQ10-et kapók körében a placebót kapó csoporthoz viszonyítva csökkent a szérum follikulus stimuláló hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH) szintje, amelyek emelkedett állapotban fogantatási problémák jelei lehetnek.
Jelentős javulást figyeltek meg 26 hét után a spermiumok számában, sűrűségében és mozgékonyságában azoknál a férfiaknál, akik coQ10-et kaptak – a placebót kapó csoporttal összehasonlítva. A 30 hetes kezelés nélküli fázist követően a spermiumok száma és a motilitása még mindig magasabb volt azok között, akik coQ10-et kaptak – összehasonlítva a placebót kapókkal.
 
 
“Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a coQ10 orális kiegészítése jelentősen javítja a spermiumok minőségi paramétereit a placebóhoz képest” – vonta le a következtetést Dr. Safarinejad. “Javasoljuk, hogy antioxidáns hatása és biztonságossága miatt a coQ10-et kiemelt helyen kell tartani a terméketlen férfiak kezelésében.”
 
 
 
Jellemzően a következő coQ10 készítményeket javasoljuk:
https://www.vitaminvilag.hu/GAL-Q10-MCT
Kedvezményes kód: avalomedica
 
VAGY PharmaNord termékcsalád coQ10 termékei.
 
JAVASOLT EXTRA, SZINERGIKUS KIEGÉSZÍTÉS A FOGANTATÁS ELŐSEGÍTÉSE VÉGETT FÉRFIAK ESETÉBEN:
https://www.paleocentrum.hu/…/Cordyceps-Fulvo-60-kapszula
Kedvezményes kód: TB2015
 
 
 
Forrás:
J Urol. 2009 Jul;182(1):237-48.
Efficacy of coenzyme Q10 on semen parameters, sperm function and reproductive hormones in infertile men
Mohammad Reza Safarinejad

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!

Aktuális!Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest - május 17.

Tisztázatlan eredetű emésztési vagy emésztéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdesz?

Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy újra megtalálhasd az emésztésed egyensúlyát!

LIVE-STREAMING közvetítés - akár otthonod kényelméből, vagy éppen utazás közben a mobilodon is követheted!