Probiotikumok szerepe menopauza utáni időszakban

Probiotikumok szerepe menopauza utáni időszakban
2024.04.23.

Probiotikumok szerepe menopauza utáni időszakban

Fénykép forrása: https://www.letchworthpharmacy.co.uk/symptoms-of…

A menopauza egy az egész világra kiterjedő egészségügyi probléma, melynek számos következménye a petefészek működésének folyamatos leállásával jár együtt.

A változókor jellemzően 50 éves kor felett jelentkezik, de manapság nem ritka a korai petefészek kimerülés sem, mely akár a 40-es életkorban vagy azt megelőzően is megjelenhet.

Közegészségügyi szempontból a menopauza beállta 1 évnyi teljes menstruáció kimaradástól számítható.

A számos egyéb tünet mellett hangulatingadozás, hőhullámok és alvászavarok merülnek fel. Az életmód és a táplálkozás megváltoztatása egyaránt hozzájárulnak az alvászavarok és hangulatingadozás javításához.

Egy 2022-es randomizált hármas vak vizsgálat azt kutatta, hogy a porbiotikumok milyen hatással vannak a posztmenopauzális nőkben.

A vizsgált időszak 2020-2021-et érintette, melyben 66 iráni posztmenopauzás nő vett részt 45-55 éves korosztályból. (Posztmenopauzának nevezzük a menopauza (12 teljes hónap menstruáció kimaradással) utáni időszakot.) A hölgyek randomizált módon kerültek a vizsgált és kontroll csoportba.

A vizsgált időszak előtt a hölgyek részt vettek különböző állapotfelmérő kérdőívek kitöltésében, úgy, mint a Pittsburgh-i alvás minőséget felmérő kérdőívet, a DASS21 (Depression, Anxiety and stressz Scale-21 items) és a MENQOL (életminőség a menopauzában) kérdőíveket.

Az intervenciós csoport 100g probiotikumokkal dúsított joghurtot kapott 6 héten keresztül mindennap ebéd után, míg a kontroll 100g hagyományos joghurtot hasonlóképpen ebéd után.

Az élelmiszerekben leggyakrabban használt probiotikumok a Lactobacillusok és Bifidobacteriumok, melyek közül a Lactobacillus Acidophilus és a Bifidobacterium Lactis fordul elő leggyakrabban joghurtokban és fagylaltokban.

Az utóbbi években egyértelmű fény derült arra, hogy a gasztrointesztinális rendszer (emésztőrendszer állapota) hatással van az általános egészségi állapotunkra és az idegrendszerünkre is. A bélrendszer állapota kívülről bevitt probiotikumok segítségével is befolyásolható. A Táplálkozási pszichiátria is alkalmazza a probiotikumokat, mint új kezelési módszer, az idegrendszer, stresszreakció és depresszió kezelésében.

Néhány tanulmány (Marotta es tsi, 2019 (Olaszország), Wallace es tsi (Kanada), 2019 valamint Farzaneh és Tafvizi, 2018 (Irán)) eredménye arra a következtetésre jutott, hogy a probiotikmokkal való kezelés csökkentette a szorongást és depressziót.

Az eddigi tanulmányok azt mutatják, hogy a probiotikumok pozitívan befolyásolták a posztmenopauzás hölgyek pszichés tüneteit, úgy, mint a szorongás és a depresszió, ezáltal egy jobb életminőséget biztosítva. A mellékhatások tekintetében is jobb választásnak/megoldásnak bizonyulnak a probiotikumok az eddig alkalmazott farmakológiai megoldásokkal szemben a menopauzás hölgyek esetében.

További kutatásokra van szükség a témában.

A Táplálkozás-Beállítás alapelveit figyelembe véve, a kókuszjoghurt fogyasztását javasoljuk a hagyományos tehéntejből készült változattal szemben.

Forrás: https://www.sciencedirect.com/…/abs/pii/S2405457722002972

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!