Pre- és probiotikum szerepe a szénhidrát anyagcserében

Pre- és probiotikum szerepe a szénhidrát anyagcserében
2020.10.27.

Az elmúlt évtizedben drámai módon megnőtt a pre-, probiotikumok és az úgynevezett szimbiotikumok alkalmazása a különböző egészségügyi rendellenességek megelőzésében és kezelésében.

Az alábbiakban egy tanulmány olvasható ezek anyagcserére gyakorolt hatásairól:

A pre-, probiotikumok és a szimbiotikumok egyaránt ismert összetevői a funkcionális élelmiszereknek, mint a fermentált zöldségek vagy rostokkal dúsított ételek, valamint a táplálék-kiegészítőknek. Mindezek jótékony hatással lehetnek az egészségre, mivel befolyásolhatják a bél mikrobiomját és az immunrendszer megfelelő működését.

Jelen szemlézett tanulmány célja, hogy áttekintse a pre-, probiotikumok és szimbiotikumok túlsúlyra, elhízásra, valamint inzulinrezisztenciára, a 2-es típusú cukorbetegségre (T2D) és a nem- alkoholos eredetű zsírmájra (NAFLD) gyakorolt ​​hatásait randomizált klinikai vizsgálatokban.

A kiválasztott pre-, probiotikumok és szimbiotikumok jótékony hatást gyakoroltak a különféle anyagcsere-zavarokban szenvedőbetegeknél, elsősorban a testtömeg-indexet és a zsírtömeget befolyásolták pozitívan. Egyes pre-, és probiotikumok jótékony hatással voltak az IR-re, csökkentve a sejtadhéziós molekula-1szintet, a szimbiotikumok pedig csökkentették az inzulinrezisztenciát és a plazma lipidszintet. Ezenkívül a kiválasztott készítmények javították a szénhidrát-anyagcserét, az éhomi vércukorszintet, az inzulinérzékenységet és az antioxidáns státuszt, valamint csökkentették az anyagcsere-stresszhatást a T2D-ben szenvedő betegeknél. Néhány probiotikum és szimbiotikum javította a máj és az anyagcsere paramétereit a nem alkoholos eredetű zsírmájjal küzdő betegeknél.

Összegzés: Azt a felvetést, hogy a pre-, probiotikumok és a szimbiotikumok orális bevitelét, mint társadjuvánsokat a túlsúly, az elhízás, az IR, a T2D és a NAFLD megelőzésére és kezelésére, alátámasztják tehát a jelen áttekintésben bemutatott adatok.

Polgár Annamária

Forrás:

Sáez-Lara M J, Robles-Sanchez C, Ruiz-Ojeda F J, Plaza-Diaz J és Gil A. Effects of Probiotics and Synbiotics on Obesity, Insulin Resistance Syndrome, Type 2 Diabetes and Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: A Review of Human Clinical Trials. Int J Mol Sci. 2016Jun; 17(6): 928.

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/3603046896412715

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!