PCO szindróma és az AGE-k kapcsolata

PCO szindróma és az AGE-k kapcsolata
2020.11.09.

PCO-S és az előrehaladott glikációs végtermékek (AGE) bevitelének erős kapcsolatot mutatnak!

A policisztás ovárium-szindróma (PCOS) előfordulását akár 10 %-ra is becsülik idehaza, a gyermekvállalást tervező nők egyik leggyakoribb és legkomolyabb termékenységi kihívása (meddőségi centrumokban az endometriózissal együtt az esetek akár 40-50 %-át is kitehetik).A jelentős hőhatás sokszorosára növeli a glikációs végtermékek keletkezését (AGE) ételeinkben. Ha mérsékeljük a hőhatást az ételeket elkészítése során, a folyamat során kialakuló AGE-k mennyiségét is le tudjuk csökkenteni. A PCO-S „kezelésének” egyik bizonyított eszköze tehát, ha a főzést, párolást, gőzölést vagy szuvidálást helyezzük előtérbe az erős grillezés vagy a bő zsiradékokban, nagy lángon történő (ki)sütés helyett. (F)

Forrás:

  1. Nutrients. 2015 Dec 4;7(12):10129-44. Advanced Glycation End Products: Link between Diet and Ovulatory Dysfunction in PCOS?Deepika Garg, Zaher MerhiBiomolecules. 2019 Dec 17;9(12):888.
  2. Advanced Glycation End Products (AGEs) May Be a Striking Link Between Modern Diet and HealthVidhu Gill, Vijay Kumar, Kritanjali Singh, Ashok Kumar, Jong-Joo Kim

Ez a bejegyzés, és sok más hasznos információ elérhető facebook oldalunkon is:

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/3625561107494627

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!