Pajzsmirigy probléma jelei PCOS esetén

Pajzsmirigy probléma jelei PCOS esetén
2024.05.08.

Pajzsmirigy probléma jelei PCOS esetén

A szubklinikai hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködés) és a policisztás ovárium szindróma (PCOS) összefüggései

Több tanulmány is vizsgálta a szubklinikai hypthyreosis és a PCOS közötti összefüggéseket, valamint a szubklinikai hypothyreosis hatását a PCOS-ben szenvedő nők metabolikus és hormonális paramétereire.

Szubklinikai hypothyreosis esetén a pajzsmirigy hormonszintek még a normál tartományban vannak, azonban az agyalapimirigy által termelt TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon) „emelkedett” tartományba kerül (2,5 mIU/l és 4mIU/l között).

Az egyik tanulmányban a résztvevők átestek hasi ultrahangon, homon vizsgálaton és cukoranyagcsere vizsgálaton is. A résztvevőket a TSH szintek alapján két csoportra osztották, az egyik csoport az euthyreoid (itt még a TSH hormon is 2,5 mIU/l alatti tartományban van), a másik pedig a szubklinikai hypthyreosis csoport volt.

Az eredmények szignifikáns különbséget mutattak a szubklinikai hypothyreosis csoportban az euthyreoid csoporthoz képest a testtömegben és testtömegindexben (BMI), az inzulin szintekben, a HOMA-index és a TSH szintekben egyaránt, továbbá a derék-csípő körméretben is.

Egyértelműen kimutatható a tanulmányok alapján, hogy a policisztás ovárium szindrómában szenvedő nők esetén gyakoribb a pajzsmirigy alulműködés is. Továbbá összefüggés mutatható ki a vizsgálatok alapján a szubklinikai hypothyreosis és a policisztás ovárium szindróma között, mivel előbbi súlyosbíthatja az inzulinrezisztenciát (ezáltal a PCOS-sel járó kellemetlen tüneteket is), ezért PCOS esetén a pajzsmirigy vizsgálata is szükséges.

TB megjegyzés: Mindenképpen teljeskörű pajzsmirigy hormonvizsgálatra van szükség: TSH, fT3, fT4, anti-TPO (+ egyes esetekben anti-TG, TRAK és reverz T3 is javasolt lehet) és ultrahangra is.

Tünetek, amelyek arra utalnak, hogy pajzsmirigy problémák is fennálnak PCOS esetén

1. Testsúlynövekedés
2. Krónikus fáradtság
3. Hangulatingadozás
4. Rendszertelen menstruáció
5. Száraz bőr (különösen a vétagokon)
6. Hideg kéz-és láb

Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32550062/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35980060/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!