Pajzsmirigy eltérések és a glutén

Pajzsmirigy eltérések és a glutén
2020.09.18.
A pajzsmirigy működési zavarokkal küzdők szervezete a gluténtartalmú gabonafélék más összetevőire is reagál (azaz nem vagy nem csak a fehérjékre, mint a glutén), így helyesebb volna gluténtartalmú gabonafélékre adott általános reakcióról beszélnünk.

A „Nem Cöliákiaspecifikus Gluténtartalmú gabonákra mutatott érzékenységet” (NCGS) mutatók közt hétszer gyakoribb (29%) volt az autoimmun betegségek kialakulása és ezek 85%-a autoimmun pajzsmirigy beteg volt! (F) Ezekből az adatokból az következne, hogy minden autoimmun (és nem autoimmun) pajzsmirigy-betegnek kerülnie kellene a gluténtartalmú gabonaféléket és minden más, pl. búzát tartalmazó élelmiszert és gyógyszert. A tapasztalatok és az elmúlt évek vizsgálatai is azt mutatják, hogy ez csökkentheti az autoimmun folyamatokat. (F) Egy 24 hónapos vizsgálatban a gluténmentes táplálkozás hatására az érintettek esetén teljesen normalizálódott az anti-TPO szintje! (F)

Étrendkiegészítőkről (a teljesség igénye nélkül):

Az inositol hiányában a pajzsmirigyben csökken a hormonok termelődése, tárolása és kibocsájtása. Több vizsgálat tanúsága szerint szelén és inozitol együttes szedésére normalizálódott a TSH, a T4 és T3 szint. (F)

További érdekességek és konkrét megoldásokért, illetve hasonló összefüggésekben gondolkodva ajánljuk visszanézhető előadásunkat pajzsmirigy kérdéskörben:

https://taplalkozasbeallitas.hu/termek/video-res-a-pajzson-eloadas-2020-06-05/

Az említett étrendkiegészítő pédáult itt érhető el:

https://www.paleocentrum.hu/…/BioAktiv-IR-rostkomplex…

https://www.paleocentrum.hu/…/Multivitamin-etrend…

Források:

Benvenga S, Feldt-Rasmussen U, Bonofiglio D, Asamoah E. Nutraceutical Supplements in the Thyroid Setting: Health Benefits beyond Basic Nutrition. Nutrients. 2019 Sep 13;11(9).

Benvenga S, Guarneri F. Molecular mimicry and autoimmune thyroid disease. Rev Endocr Metab Disord. 2016 Dec;17(4):485-498.

Carroccio A, D’Alcamo A, Cavataio F, Soresi M, Seidita A, Sciume C, Geraci G, Iacono G, Mansueto P. High Proportions of People With Nonceliac Wheat Sensitivity Have Autoimmune Disease or Antinuclear Antibodies. Gastroenterology. 2015 Sep;149(3):596-603.e1.

Krysiak R, Szkróbka W, Okopień B. The Effect of Gluten-Free Diet on Thyroid Autoimmunity in Drug-Naive Women with Hashimoto’s Thyroiditis: A Pilot Study. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2019 Jul;127(7):417-422.

Ventura, A; Neri, E; Ughi, C; Leopaldi, A; Citta, A; Not, T: Gluten-dependent diabetes-related and thyroid-related autoantibodies in patients with celiac disease. J Pediatr, 2000, 137(2):263-5.


 

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!