Oxidatív stresszmarkerek és Hashimoto-thyreoiditis kérdése

Oxidatív stresszmarkerek és Hashimoto-thyreoiditis kérdése
2020.09.09.

Ebben a bejegyzésben egy szakkcikk fordítása olvasható, ami az étrendi szokások oxidatív stressz markerekre gyakorolt hatását vizsgálta a Hashimoto-thyreoiditis (HT) betegség fennállása esetén.

Egyre jobban ismert, hogy a táplálkozási szokások befolyásolhatják a gyulladásos és immunközvetített rendellenességeket, ideértve az autoimmun betegségeket is. Jelen tanulmány célja az volt, hogy az étkezési szokások és azok redox-homeosztázisra ( a szervezet belső szabadgyök-antioxidáns egyensúlyára) gyakorolt hatásainak vizsgálata konkrétan autoimmun pajzsmirigy problémák esetén (mint amilyen pl. a HT is).

A vizsgálatot az olaszországi „Policlinico G. Martino” egyetemi kórház endokrinológiai osztályán végezték, ahol 200 egészséges résztvevőt vontak be a pajzsmirigy világnapja és az ehhez kapcsolódó programok kapcsán. A kutatás egy átfogó vizsgálatsorozattal kezdődött. Nem vehettek részt azok, akik bármilyen szív- és érrendszeri-; pajzsmirigy-; vese-; fertőző-; gyulladásos vagy daganatos betegségben szenvedtek. Továbbá kizárásra kerültek azok az elhízott személyek, akik magasabb mint 30-as BMI értékkel rendelkeztek vagy dohányoztak; gyógyszeres kezelés alatt álltak, illetve akik nagyobb mennyiségben, rendszeres alkoholfogyasztók.

( Megjegyzés: Azért volt fontos megszűrni a résztvevőket, mivel a felsorolt eltérések/káros szokások mind befolyásolják a szervezetben végbemenő oxidatív folyamatokat…)

Első lépésként minden résztvevőnek megmérték a szérum TSH, szabad tiroxin, pajzsmirigy-ellenes antitestek és a keringő oxidatív stressz markerek szintjeit. Ezek alapján a 200 önkéntes jelentkezőből (akik a vizsgálatok előtt nem tudtak róla, hogy bármilyen pajzsmirigy diszfunkciójuk lenne) 81 esetben állították fel az endokrinológusok a HT diagnózisát. A továbbiakban 2 csoportot vizsgáltak és hasonlítottak össze: HT diagnózisával rendelkezők és az egészséges kontroll csoport.

Ezután mindkét csoport tagjaival kitöltettek egy étkezési szokásokra vonatkozó kérdőívet. Ezzel felbecsülték az egyének egyes élelmiszer csoportok (hús, hal, gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek, valamint tejtermékek) fogyasztásának gyakoriságát és a mediterrán étrend pontjainak betartásának mértékét.

Eredmények:

A kérdőívek kiértékelése után az látszódott, hogy a HT betegséggel rendelkezők nagyobb gyakorisággal fogyasztottak állati eredetű élelmiszereket. A kontroll csoport gyakrabban fogyasztottak bizonyos növényi alapú ételeket. Továbbá a pajzsmirigy eltérésekkel rendelkezők esetében alacsonyabb volt azoknak a száma, akik a vörös- vagy feldolgozott húsok helyett inkább baromfit vagy halat fogyasztottak.

A HT betegek esetében a szérum AGE szint (AGE = előrehaladott glikációs végtermékek, melyek az oxidatív stressz markerei) szignifikánsan magasabb volt, mint a kontroll csoportban, míg a glutation-peroxidáz és a tioredoxin reduktáz aktivitása (ezek a sejtek redox állapotának szabályozásában részt vevő enzimek) , valamint a teljes vérplazma antioxidáns aktivitása alacsonyabb volt, jelezve az oxidatív stressz előnytelen állapotát. Az adatok azt is kimutatták, hogy az oxidatív stressz paraméterek jelentősen függtek az állati élelmiszerek, főleg a színhús fogyasztásának mértékétől (pl. ultra-feldolgozott élelmiszeripari húskészítmények és grillezett sovány színhúsok).

Az adatok elemzése során a túlzott színhús-fogyasztást a pajzsmirigy autoimmunitásának fokozott esélyarányával társították. Valamint a mediterrán étrend elemeit inkább betartó egyének esetében úgy tűnik, hogy az védelmet nyújtott az oxidatív stressz terén.

Következtetések: Ezen tanulmány eredményei alapján elmondható, hogy bizonyos állati eredetű élelmiszerek kisebb mértékű fogyasztásának védő hatása lehet a pajzsmirigy autoimmunitásában, valamint pozitív hatása lehet a redox egyensúlyra és az oxidatív stressz okozta rendellenességekre.

Megjegyzés: A Táplálkozás-Beállítás egyes esetekben „gluténmentes mediterrán étrendet” javasol. A vizsgálatban a növényi színanyagoknak („színes tányér”) és élelmi rostoknak (pl. rezisztens keményítő) tulajdoníthatunk védő hatást. Valamint a főzés/párolás szerepe emelhető ki pozitívumként.

Fordította: Tóth Vivien kolléganőnk

Forrás:

Rosaria Maddalena Ruggeri et al. Influence of dietary habits on oxidative stress markers in Hashimoto’s thyroiditis. Thyroid. 2020 Jul 30. doi: 10.1089/thy.2020.0299.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!