Öt egészséges, magas hialuronsav-tartalmú étel

Öt egészséges, magas hialuronsav-tartalmú étel
2024.04.15.

Öt egészséges étel, amely magas hialuronsav-tartalommal rendelkezik (vagy támogathatja a szervezet hialuronsav-termelését)

A hialuronsav egy olyan vegyület, amely az egész szervezetben megtalálható. Az egészség számos területén kulcsszerepet játszik, különösen a bőr, a szem és az ízületek tekintetében. Tanulmányok szerint például csökkentheti a ráncok megjelenését, és javíthatja a bőr hidratáltságát, textúráját és rugalmasságát. Támogathatja továbbá a sebgyógyulást, valamint a szemszárazság, a savas reflux és az ízületi gyulladás (osteoarthritis) kezelését.

A szervezet képes hialuronsavat előállítani, de szedhető étrendkiegészítő formájában, használható injekciós kezelés során, illetve külsőleg alkalmazandó termékekben, például szérumokban is elérhető.

Ezenkívül bizonyos élelmiszerekből is hozzájuthatunk. Ráadásul ezek az élelmiszerek olyan tápanyagokat is biztosítanak, amelyeket a szervezet a hialuronsav-termelés fokozására használ.

Íme öt olyan egészséges élelmiszer, amely magas hialuronsav-tartalommal rendelkezik vagy olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segítik a hialuronsav-termelést.

1. Csontleves

A csontleves úgy készül, hogy az állatok csontjait és kötőszövetes részeit 12-48 órán át főzzük. Ennek eredményeként egy ízletes ételt kapunk, amely számos tápanyagban, köztük hialuronsavban is gazdag. A csontleves jó adag fehérjét is tartalmaz, körülbelül 10 grammot minden egyes 1 csészényi (240 ml) mennyiségben. Egy csésze csontleves hialuronsav tartalma 100-150 mg körül van.

Ezenkívül kiváló forrása a prolin, a glutamin, a kondroitin és a glükózamin vegyületeknek. A prolin és a glutamin kétféle aminosav, amelyek a fehérjék építőkövei és elősegítik a szervezet fehérjetermelését. A kondroitin és a glükózamin támogatja az ízületek egészségét. A csontleves ráadásul gazdag kollagénben is, egy olyan fehérjetípusban, amely bizonyítottan javítja a bőr rugalmasságát és hidratáltságát.

2. Narancs

A narancs nem tartalmaz hialuronsavat, de naringenint igen. A naringenin egy flavonoid, egyfajta növényi vegyület, amely erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Természetes módon más citrusfélékben, valamint a paradicsomban és a fügében is megtalálható. A naringenin gátolja a hialuronidáz, a hialuronsav lebontásáért felelős enzim aktivitását. Ezért a rendszeres narancs fogyasztása segíthet fenntartani a szervezet egészséges hialuronsav szintjét.

A narancs emellett alacsony kalóriatartalmú, és bővelkedik C-vitaminban, egy alapvető fontosságú mikrotápanyagban, amely erős antioxidánsként is funkcionál. A C-vitamin elősegíti a kollagén szintézisét, amely a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, és amely nélkülözhetetlen a bőr, az izmok, a haj, az ízületek és még sok minden más felépítésében. Továbbá a C-vitamin segít megvédeni a bőrt az ultraibolya (UV) sugárzás okozta károsodástól is.

3. Kelkáposzta

A kelkáposzta egy leveles zöldség, amely jelentős tápanyagtartalommal bír. Minden adag főtt kelkáposzta nagy adag rostot, A- és K-vitamint, kalciumot, rezet és mangánt tartalmaz.

Magas a magnéziumtartalma is, amely egy olyan alapvető ásványi anyag, amely több mint 300 enzimatikus reakcióban vesz részt a szervezetben. A magnéziumra nemcsak az energiatermeléshez, az izomműködéshez és a csontok egészségéhez van szükség, hanem a hialuronsav termelésében is részt vesz.

Sajnos az amerikai lakosság körülbelül fele az ajánlott magnéziummennyiségnél kevesebbet fogyaszt naponta. Ez a hialuronsav-termelés csökkentése mellett negatívan befolyásolhatja a szív, a csontok és a mentális egészséget, és növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

4. Mandula

A mandula gazdag íze és sokoldalú felhasználhatósága miatt népszerű dióféle. Emellett rendkívül tápláló is, minden adagja nagy mennyiségű fehérjét, rostot és szívbarát zsírokat tartalmaz. Ráadásul tele van magnéziummal, amely támogatja a bőr egészségét azáltal, hogy fokozza a szervezet hialuronsav-termelését.

Továbbá a mandula nagyszerű forrása az E-vitaminnak, egy olyan mikrotápanyagnak, amely segít semlegesíteni a káros szabad gyököket és leküzdeni az oxidatív stresszt. Mindez segíthet a sebgyógyulás felgyorsításában és a bőrkárosodás elleni védelemben.

5. Édesburgonya

Nem titok, hogy az édesburgonya hihetetlenül tápláló, rostokban, A- és C-vitaminban, valamint mangánban gazdag. Emellett minden adagja rengeteg magnéziumot is tartalmaz, ami lehetővé teszi a szervezet számára, hogy hatékonyan termeljen hialuronsavat.

Az édesburgonya sokféle antioxidánst is tartalmaz, amelyek segítenek megelőzni az oxidatív sejtkárosodást és a krónikus betegségeket. Továbbá az édesburgonya bővelkedik béta-karotinban, egy olyan vegyületben, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a gyulladást, semlegesíti a káros szabad gyököket, valamint véd a bőrkárosodás és a napégés ellen.

Összefoglalva

A hialuronsav egy olyan vegyület, amelyet a szervezet termel, és amely számos élelmiszerben és étrend-kiegészítőben is megtalálható. Kedvezően hat a bőr egészségére, a gyulladásokra és olyan állapotokra, mint a savas reflux, a szemszárazság és az ízületi gyulladás.

A csontleves rendszeres fogyasztása nagyszerű módja annak, hogy növeljük a hialuronsav bevitelünket. Ráadásul az olyan élelmiszerek, mint a narancs, a mandula, a kelkáposzta és az édesburgonya olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek természetes módon fokozhatják a szervezet hialuronsav-termelését.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/hyaluronic-acid-diet

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!