Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Gyömbéres-kurkumás karfiolkrémleves
A csípős hideg időben nagyon jól esik egy forró leves…
Hogyan együnk jót bárhányévesen?
Hogy közben a testünk és a szemünk is örül…
Álmaim(d) vegyes salátája
Fehérjeforrásként én legfőképpen szárnyast/főtt tojást javasolnék hozzá…
A rendszertelen alvási mintázatok és a cukorbetegség közötti összefüggés
Egy 84 421 fő bevonásával és 7 éves követéssel zajlott vizsgálat megállapította, hogy…
A zsírsavak közül az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) azok, amik a legerősebb immunmoduláns szereppel bírnak, és az omega-3 zsírsavak közül is az állati eredetű eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA), melyek az alfa-linolsavhoz (ALA, pl. lenmag olaja) képest biológiailag a leghatékonyabbak. Állatkísérletekben és klinikai tanulmányokban is arra a következtetésre jutottak, hogy az omega-3 zsírsavaknak komoly gyulladáscsökkentő hatása van, így jól alkalmazhatóak a gyulladásos és autoimmun betegségeknél.
A szív-, és érrendszeri betegségek, a depresszió, az öregedés és daganatos betegségek esetében mind megemelkedik az úgynevezett interleukin 1 (IL-1)-szint, ami egy gyulladáskeltő citokin. Ehhez hasonlóan az artritisznél, a Crohn-betegségnél, a fekélyes vastagbélgyulladásnál, a lupusznál is mind magas az IL-1 szint és a gyulladáskeltő leukotrién LTB(4) szintje, melyet többek között az omega-6 zsírsavak túlsúlya idéz elő. Több gyulladásos és autoimmun betegséggel kapcsolatos klinikai tanulmányban vizsgálták az Omega-3 fogyasztásának pozitív hatását: Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás, reumás arthritisz, pikkelysömör, lupusz, szklerózis multiplex és migrénes fejfájás… Sok placebo kontrollált kutatásban úgy találták, hogy még a halolaj is jelentősen csökkentette a betegség aktivitását és a gyulladáscsökkentő gyógyszerek mennyiségét is komolyan lejjebb tudták vinni. Nem beszélve azokról a kiváló eredményekről, mikor az étrend omega-3_omeg-6 aránya is megváltoztatásra került (Táplálkozás-Beállítás zsírsav-profil)… és mindez csak az egyik nagyszerű és komplex gyulladáscsökkentő étrendi összetevő! Van még legalább 5…
Forrás: J Am Coll Nutr. 2002 Dec; 21(6):495-505. Simopoulos AP
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!