Nutriterápiás étrendi összetevők és az emlődaganat

Nutriterápiás étrendi összetevők és az emlődaganat
2019.05.19.
Több metaanalízis összegzése alapján elmondható, hogy a keresztesvirágú zöldségek (pl. brokkoli, káposztafélék, karfiol, kelbimbó és társaik) többféle daganattípus, így a mellrák kockázatát is csökkentik (F1).

E növényekben számos rákkockázatot csökkentő anyag található, a két leginkább kutatott az indol-3-carbinol (I3C) és egyik bomlásterméke a diindolyl-metán (DIM). Ezek az úgynevezett nutriterápiás vegyületek több mechanizmuson keresztül csökkenthetik a hormonfüggő ráksejteknél az ösztrogénhatást, megakadályozzák a tumorsejtek szétterjedését, serkenti a ráksejtek programozott sejthalálát (apoptózis) és gátolják az új erek képződését (F2). A legjobb megoldás a megelőzés, fogyasszuk tehát rendszeresen ezeket a zöldségféléket is.

Források:

F1: Bosetti C, Filomeno M, Rice P, Polesel J, Levi F, Talamini R, Montella M,Negri E, Franceschi S, La Vecchia C. Cruciferous vegetables and cancer risk in a network of case-control studies. Ann Oncol. 2012 Aug; 23 (8): 2198-203.
F2: Katz E, Nisani S, Chamovitz DA. Indole-3-carbinol: a plant hormone combatting cancer. F1000Res. 2018 Jun 1;7. pii: F1000 Faculty Rev-689.


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!