Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
A lassú étkezés valószínűleg azért járulhat hozzá az elhízás kockázatának csökkentéséhez, mert segíthet az étvágy szabályozásában. Az alapos rágás hatékony stratégia az étkezés mértékének csökkentéséhez; azonban kevés adat áll rendelkezésre az étkezési szokás és a bevitt energia mennyisége közötti kapcsolat bizonyítására. Hogy tanulmányozzák a nyelés előtti rágásszám növelésének hatását egy ételmennyiségen, randomizált keresztezett vizsgálatot végeztek 18-45 éves normál súlyú, túlsúlyos és elhízott résztvevőkön (n=45), akiket a helyi közösségből (Ames, IA) toboroztak. A rágásszám alapértékének meghatározása után a résztvevőket arra kérték, hogy három próbában vegyenek részt, melyekben addig egyenek, amíg komfortosan érzik magukat, a nyelés előtti rágásszám alapértékének 100%, 150%, vagy 200%-ékával, az egyes próbákon. A táplálékbevitel a rágásszám alapértékének 150% és 200%-os próbáin szignifikánsan csökkent, 9,5% és 14,8%-al, a 100%-os próbához képest. A rágások számának növelése egyúttal meghosszabbította az étkezés időtartamát és csökkentette az étkezés sebességét. Ugyanakkor a szubjektív étvágy az étkezés végén, vagy közvetlenül az étkezés utáni periódus alatt NEM különbözött.
Forrás:
J Acad Nutr Diet. 2014 Jun;114(6):926-31. Increasing the number of chews before swallowing reduces meal size in normal-weight, overweight, and obese adults. Zhu Y, Hollis JH.
Fordította: Szabó Dániel Kollégánk
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!