Napi tudományos szemléletű érdekesség

Napi tudományos szemléletű érdekesség
2019.02.17.
A rágásszám növelése a nyelés előtt csökkenti az elfogyasztott étel mennyiségét a normál súlyú, a túlsúlyos és az elhízott felnőtteknél.

A lassú étkezés valószínűleg azért járulhat hozzá az elhízás kockázatának csökkentéséhez, mert segíthet az étvágy szabályozásában. Az alapos rágás hatékony stratégia az étkezés mértékének csökkentéséhez; azonban kevés adat áll rendelkezésre az étkezési szokás és a bevitt energia mennyisége közötti kapcsolat bizonyítására. Hogy tanulmányozzák a nyelés előtti rágásszám növelésének hatását egy ételmennyiségen, randomizált keresztezett vizsgálatot végeztek 18-45 éves normál súlyú, túlsúlyos és elhízott résztvevőkön (n=45), akiket a helyi közösségből (Ames, IA) toboroztak. A rágásszám alapértékének meghatározása után a résztvevőket arra kérték, hogy három próbában vegyenek részt, melyekben addig egyenek, amíg komfortosan érzik magukat, a nyelés előtti rágásszám alapértékének 100%, 150%, vagy 200%-ékával, az egyes próbákon. A táplálékbevitel a rágásszám alapértékének 150% és 200%-os próbáin szignifikánsan csökkent, 9,5% és 14,8%-al, a 100%-os próbához képest. A rágások számának növelése egyúttal meghosszabbította az étkezés időtartamát és csökkentette az étkezés sebességét. Ugyanakkor a szubjektív étvágy az étkezés végén, vagy közvetlenül az étkezés utáni periódus alatt NEM különbözött.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy a nyelés előtti rágások számának növelése egy viselkedési stratégia lehet az élelmiszerbevitel mennyiségének csökkentéséhez és potenciálisan segíthet a testsúly kezelésében/kontrollálásában.

Forrás:

J Acad Nutr Diet. 2014 Jun;114(6):926-31. Increasing the number of chews before swallowing reduces meal size in normal-weight, overweight, and obese adults. Zhu Y, Hollis JH.

Fordította: Szabó Dániel Kollégánk

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!