Napi tudományos „szemezgetés” közben bukkantunk rá

Napi tudományos „szemezgetés” közben bukkantunk rá
2019.01.13.
Napi tudományos „szemezgetés” közben bukkantunk erre a régi tanulmányra, de mivel a jövő hétfői inzulinrezisztencia előadásunknak is része ez a téma, így lefordítjuk gyorsan és megosztjuk Veletek (az eheti szelénes-E-vitaminos-omega3-as tojáshoz is kapcsolódik):

„A nem inzulinfüggő cukorbetegség a nyugati országokban (és mára már a fejlődő társadalmakban is) egyre gyakrabban előforduló egészségügyi kihívás. A nem inzulinfüggő cukorbetegség fő metabolikus (azaz anyagcsere) rendellenessége az inzulinrezisztencia. Bizonyos növényi és állati eredetű zsírokban gazdag étrendek (omega-6 zsírsavakban és egyes telített zsírokban gazdag) inzulinrezisztenciát eredményezhetnek. A magas zsírtartalmú táplálékkal táplált patkányok esetében az omega-6 zsírsavak (pl. linolénsav sáfrányolajból) pusztán 6% -ának halolajból származó omega-3 zsírsavakkal történő kiváltása megelőzte (!) az inzulinrezisztencia kialakulását. A hatás a májban és a vázizomban volt a legnagyobb, ami fontos szerepet játszik a glükóz-, azaz vércukor-anyagcserében. Az eredmények fontosak lehetnek a nem inzulinfüggő diabetes mellitus kezelésében vagy megelőzésében.”
Lásd. részletesebben: Táplálkozás-Beállítás omega-3_omega-6 étrendi javaslatok és protokollok

És 1987-ről beszélgetünk, amikor javában dúlt az omega-6 forrásokból származó margarinfélék (hidrogénezett növényi olajok, pl. kukoricaolaj, szójaolaj, repceolaj, sáfrányolaj, napraforgó-olaj, stb) forradalma.

 


Forrás:

Science. 1987 Aug 21;237(4817):885-8.
Fish oil prevents insulin resistance induced by high-fat feeding in rats.
Storlien LH, Kraegen EW, Chisholm DJ, Ford GL, Bruce DG, Pascoe WS.

 

 

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!