Milyen szerepet játszik az alacsony FODMAP étrend a csecsemőkori kólika kezelésében?

Milyen szerepet játszik az alacsony FODMAP étrend a csecsemőkori kólika kezelésében?
2023.11.10.

Milyen szerepet játszik az alacsony FODMAP étrend a csecsemőkori kólika kezelésében?

A Monash Egyetem előzetes kutatása szerint az ANYA ÁLTAL KÖVETETT alacsony FODMAP étrend szerepet játszhat a sírás gyakoriságának és hosszának csökkentésében. Egy 2015-ös tanulmányban a kizárólag anyatejjel táplált, 9 hetes vagy annál fiatalabb csecsemők anyái alacsony FODMAP étrendet vagy tipikus ausztrál étrendet kaptak, majd ezt felcserélték. A sírások gyakorisága és hossza nagyobb mértékben csökkent az alacsony FODMAP étrendet tartó anyáknál, mint az ausztrál étrendet követőknél (1). Egy másik, 2018-as tanulmány megállapította, hogy a 7 napos anya által tartott alacsony FODMAP étrend lerövidítette a sírás és a nyugtalanság időtartamát (2).

Az elmélet mögött meghúzódó mechanizmusok még nem teljesen ismertek.

A Cochrane Database (3) által közzétett áttekintés szerint még nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték a tápszerek vagy az anyai étrend módosításához a csecsemőkori kólika kezelésére ebben a szakaszban. Ezen túlmenően, mivel a tápanyagigény a szoptatás alatt növekszik, óvatosan kell eljárni a szoptató anyák étrendjének módosítása során.

A kólikás baba tünetei a következők lehetnek:

  • Túlzott és gyakori sírás
  • Nyugtalannak, ingerültnek és nyűgösnek tűnik határozott magyarázat nélkül
  • Az észlelt fájdalom jelei, mint például az ökölbe szorítás, a térd felhúzása és a szemöldökráncok

Szerencsére a csecsemőkori kólika jóindulatú állapot, amely általában a baba 3-4 hónapos korára megszűnik.

Források:

1. Iacovou M, Craig S, Yelland G, Barrett J, Gibson P, Muir J. Randomised clinical trial: reducing the intake of dietary FODMAPs of breastfeeding mothers

2. Iacovou M, Mulcahy E, Truby H, Barrett J, Gibson P, Muir J. Reducing the maternal dietary intake of indigestible and slowly absorbed short-chain carbohydrates is associated with improved infantile colic: a proof-of-concept study. Journal of Human Nutrition and Dietetics. 2017;31(2):256-265.

3. Gordon M, Biagioli E, Sorrenti M, et al. Dietary modifications for infantile colic. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2018(10)

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!