Milyen hatásai vannak, ha kávét iszunk éhgyomorra?

Milyen hatásai vannak, ha kávét iszunk éhgyomorra?
2021.05.12.
A mellékelt klinikai vizsgálat szerint a reggel, ébredés után, üres gyomorral fogyasztott kávé negatívan befolyásolja a vércukor- és inzulinszinteket, így később a glükóztolerancia csökkenése várható.
 
Ha üres gyomorral fogyasztjuk az első kávénkat, jelentősen megugrik az inzulinszint, amikor aztán evéshez látunk, valamint akár 50%-kal is megemelkedhet vércukorszintünk (alvászavar esetén mindenképp).
Diagnosztizált inzulinrezisztencia (IR) esetén, egyéni szempontokat is mérlegelve tehát például érdemesebb lehet később, mindenképpen étkezés után fogyasztani a kávénkat (jobb esetben támogató tápanyagok társaságában: élelmi rostok, magnézium, kollagén, adaptogén hatású gyógynövények, stb; valamint megfelelő minőségű és mennyiségű alvást követően).
Amennyiben egyáltalán szükséges, körültekintően és okosan élvezzük a „leglustábbak sportját” (ahogyan mi becézzük évek óta a kávézást).
 
 
 
 
Forrás:
Br J Nutr. 2020 Nov 28;124(10):1114-1120.
Glucose control upon waking is unaffected by hourly sleep fragmentation during the night, but is impaired by morning caffeinated coffee
Harry A Smith et al.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!