Miért tűnik bizonyos összefüggések fényében igen „kérdésesnek”, ha a pajzsmirigy-működési zavarokat kizárólag és egyoldalúan pajzsmirigy-hormonok pótlásával „igyekszünk” orvosolni?!

Miért tűnik bizonyos összefüggések fényében igen „kérdésesnek”, ha a pajzsmirigy-működési zavarokat kizárólag és egyoldalúan pajzsmirigy-hormonok pótlásával „igyekszünk” orvosolni?!
2021.01.18.

Kapdi és Wolfe 1976-ban (!) arra jutottak, hogy ha egy Nő pajzsmirigy-hormonok pótlására szorul (indokolt vagy sem, ez másik kérdés lenne), akkor majd 2x-ére emelkedik az emlődaganat kialakulásának kockázata (F)! És ez még nem volt minden… ugyanez a kutatás azt is megállapította, hogy ha egy Nő min. 15 éve szedte már a hormonokat, ráadásul eközben szült min. két gyermeket, akkor a fenti kockázat több, mint 5x-ére (azaz 500 %-kal) nőtt, 6,2 %-ról 33 %-ra! A 70-es években nem ez volt az egyetlen ilyen vagy ehhez hasonló megállapítás. 2003-ban Turken és munkatársai is (ha nem is ennyire markánsan) hasonló összefüggéseket tártak fel (F).

Nem minden országban mutathatóak ki ilyen összefüggések, ahogyan azt is tudjuk, hogy a normál testsúly megtartása kulcskérdés az emlődaganat vonatkozásában (nyilván sok egyéb tényező mellett) (F).

Szó sincs arról, hogy a pajzsmirigy-hormonok pótlásának szükségességét önmagában bárki megkérdőjelezné, azonban nem kellene már kellő komplexitással hozzáállni ezekhez a kardinális kérdésekhez?

Több kutató felvette már a jód és szelén szerepét, például 2003-ban Smyth (F). Esetleg az élelmi rostokban gazdag étrend segítheti a megelőzést? (F) Vagy a megfelelő D-vitaminszint? (F) Valószínűleg ezek mind. Egyikben sem állunk azonban túl jól, mi Magyarok… tehát a jövőbeli kilátások ez ügyben nem túl biztatóak, pedig a téma látható módon nagyon nem új.

 

További információkért keresse soron következő eseményeinket és webshopunkban megvásárolható előadásainkat:

https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Források:

  • JAMA. 1976 Sep 6;236(10):1124-7. Breast Cancer. Relationship to Thyroid Supplements for HypothyroidismC C Kapdi, J N Wolfe
  • Breast Cancer Res. 2003;5(5):R110-3.Breast Cancer in Association With Thyroid DisordersOrhan Turken et al.
  • Endocrinology. 2009 Jun;150(6):2537-42.Minireview: Obesity and Breast Cancer: The Estrogen ConnectionMargot P Cleary, Michael E Grossmann
  • Breast Cancer Res. 2003;5(5):235-8.The Thyroid, Iodine and Breast CancerPeter P A Smyth
  • Hum Reprod. 2004 Aug;19(8):1755-9. Selected Food Intake and Risk of Endometriosis FParazzini et al
  • Breast Cancer Res. 2011 Jul 26;13(4):R74.Serum 25-hydroxyvitamin D and Postmenopausal Breast Cancer Survival: A Prospective Patient Cohort StudyAlina Vrieling et al

 

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!