Mi jut eszünkbe először, ha a „szuperélelmiszer” szóra gondol valaki?

Mi jut eszünkbe először, ha a „szuperélelmiszer” szóra gondol valaki?
2019.09.16.

Esetleg frissen sosem látott egzotikus gyümölcsök, mint az acai bogyó vagy a durian? Netán ezek préselt levei és mindenféle magok keveréke?
Vagy a búzafű, a chlorella, az italokba keverhető különféle zöld porok, a homoktövis? Netán a gránátalma, tán a méz? A zöld tea vagy a fokhagyma?
Ezek mind jó választások, és talán a “szuperélelmiszer” elnevezés is jogosan illeti meg őket… talán… de mi a helyzet a rendszeres májfogyasztással (és egyéb belsőségekkel)?

Önmagában a májételekről senkinek nem az jut az eszébe, hogy szuperélelmiszer.
És ez igen nagy kár, mert a máj valójában a természetben megtalálható egyik abszolút legmagasabb tápanyag-sűrűségű étel az emberi biológia tekintetében. Sok olyan tápanyagot tartalmaz, amelyből a legtöbben bizonyítottan NEM fogyasztunk eleget (néhány ilyen a teljesség igénye nélkül):

  • Retinol – Az A-vitamin aktív formája, ami többek között nélkülözhetetlen az egészséges bőr, a TERMÉKENYSÉG és a várandósság, a látás, az immunrendszer és a PAJZSMIRIGY MŰKÖDÉS szempontjából.
  • Kolin – A DNS replikáció (VÁRANDÓSSÁG), az agyműködés és az egészséges idegrendszer elengedhetetlen tápanyaga (a fejlődő magzat neuro-endokrin rendszere képtelen nélküle megfelelően fejlődni). Bizonyos becslések szerint a lakosság 95%-a kolinban szegény táplálkozást folytat!
  • B12 és folát – Ez a két B-vitamin létfontosságú a metilációs folyamatokban, ami a gén expressziótól a neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) előállításán át a „méregtelenítési” folyamatokig mindenhez rendkívül fontos. A májételek B12 és folát tartalma minden genetikai prediszpozicióval jól hasznosítható (pl. MTHFR-mutáció).
  • Cink és réz (és egyéb nyomelemek is) – A cink és a réz együtt támogatják az immunrendszer működését, az anyagcserét (pl. PAJZSMIRIGY MŰKÖDÉS), valamint az idegrendszert is. Egyetlen adag máj 3-6 napra elegendő rezet biztosíthat a szervezet számára.
Akkor miért nem eszik mindenki májat (és más belsőségeket)?

Először is, a modern étkezésben elvesztették népszerűségüket a belsőségek. Sajnálatos.
Nagyszüleink/szüleink még igen gyakran ették ezt a szuperélelmiszert. Gondoljunk csak például a hurkára.

Másodszor (túl az ízlés kérdésein: hogy „de én nem szeretem a májat.”): sok félreértés és tévinformáció kering arról, hogy a máj “tele van toxinokkal”. Ez egyszerűen nem igaz.
Bár a máj részt vesz a toxinok feldolgozásában, a méreganyagok nem a májban, hanem a zsírszövetekben tárolódnak (vagy keringenek a véráramban). Nincs bizonyíték arra sem, hogy a májfogyasztás növelné a szervezet toxin terheltségét. Éppen ellenkezőleg, a máj tele van olyan tápanyagokkal, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges méregtelenítési folyamatokhoz, mint pl. a fent említett B12-vitamin, a folát és a kolin.
Ráadásul a tudományos alapossággal elvégzett vizsgálatok az is kimutatták, hogy belsőségeket nagyjából ugyanannyi toxint tartalmaznak, mint a színhúsok…

Nálunk tehát továbbra is az egyik elsődleges szuperélelmiszer a máj (a Nutri-Funkcionális ™ ételek között).


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!