Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Inzulinrezisztencia komplexen, de másképpen.
Fogamzásgátló elhagyását követő ciklus-kimaradás visszafordításának támogatása
Életmódbeli javaslatok a fogamzásgátló elhagyását követő ciklus kimaradás (amenorrhea) visszafordításának támogatására…
CA-125 labormarker csökkentésének lehetőségei
CA-125 labormarker csökkentése például endometriózissal összefüggő gyulladások esetén…
Omega-3 bevitel és a szülés utáni depresszió
Több kutatás kimutatta, hogy a terhesség alatt az anya Omega-3 szintje felére esik le, és még a szülés utáni…
Étrendi AGE bevitele és demencia összefüggése
A nagyobb étrendi AGE bevitele a demencia fokozott kockázatával jár, függetlenül a genetikai hajlamtól…
Esetleg frissen sosem látott egzotikus gyümölcsök, mint az acai bogyó vagy a durian? Netán ezek préselt levei és mindenféle magok keveréke? Vagy a búzafű, a chlorella, az italokba keverhető különféle zöld porok, a homoktövis? Netán a gránátalma, tán a méz? A zöld tea vagy a fokhagyma? Ezek mind jó választások, és talán a “szuperélelmiszer” elnevezés is jogosan illeti meg őket… talán… de mi a helyzet a rendszeres májfogyasztással (és egyéb belsőségekkel)?
Önmagában a májételekről senkinek nem az jut az eszébe, hogy szuperélelmiszer. És ez igen nagy kár, mert a máj valójában a természetben megtalálható egyik abszolút legmagasabb tápanyag-sűrűségű étel az emberi biológia tekintetében. Sok olyan tápanyagot tartalmaz, amelyből a legtöbben bizonyítottan NEM fogyasztunk eleget (néhány ilyen a teljesség igénye nélkül):
Először is, a modern étkezésben elvesztették népszerűségüket a belsőségek. Sajnálatos. Nagyszüleink/szüleink még igen gyakran ették ezt a szuperélelmiszert. Gondoljunk csak például a hurkára.
Másodszor (túl az ízlés kérdésein: hogy „de én nem szeretem a májat.”): sok félreértés és tévinformáció kering arról, hogy a máj “tele van toxinokkal”. Ez egyszerűen nem igaz. Bár a máj részt vesz a toxinok feldolgozásában, a méreganyagok nem a májban, hanem a zsírszövetekben tárolódnak (vagy keringenek a véráramban). Nincs bizonyíték arra sem, hogy a májfogyasztás növelné a szervezet toxin terheltségét. Éppen ellenkezőleg, a máj tele van olyan tápanyagokkal, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges méregtelenítési folyamatokhoz, mint pl. a fent említett B12-vitamin, a folát és a kolin. Ráadásul a tudományos alapossággal elvégzett vizsgálatok az is kimutatták, hogy belsőségeket nagyjából ugyanannyi toxint tartalmaznak, mint a színhúsok…
Nálunk tehát továbbra is az egyik elsődleges szuperélelmiszer a máj (a Nutri-Funkcionális ™ ételek között).
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!