Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Saláta főtt quinoával
A tavasz elérkeztével egyre színesebbek a piacok standjai…
Szuperfood: koriander
A koriander javítja az IBS, különböző szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit…
Endometriózis esetén javasolt étrendi alapok
Egyes étrendi változtatások segíthetnek az endometriózis tüneteinek enyhítésében…
Az autoimmun betegségek megelőzése
D-vitamin és Omega-3 kiegészítőkkel kapcsolatos új megállapítások…
Esetleg frissen sosem látott egzotikus gyümölcsök, mint az acai bogyó vagy a durian? Netán ezek préselt levei és mindenféle magok keveréke? Vagy a búzafű, a chlorella, az italokba keverhető különféle zöld porok, a homoktövis? Netán a gránátalma, tán a méz? A zöld tea vagy a fokhagyma? Ezek mind jó választások, és talán a “szuperélelmiszer” elnevezés is jogosan illeti meg őket… talán… de mi a helyzet a rendszeres májfogyasztással (és egyéb belsőségekkel)?
Önmagában a májételekről senkinek nem az jut az eszébe, hogy szuperélelmiszer. És ez igen nagy kár, mert a máj valójában a természetben megtalálható egyik abszolút legmagasabb tápanyag-sűrűségű étel az emberi biológia tekintetében. Sok olyan tápanyagot tartalmaz, amelyből a legtöbben bizonyítottan NEM fogyasztunk eleget (néhány ilyen a teljesség igénye nélkül):
Először is, a modern étkezésben elvesztették népszerűségüket a belsőségek. Sajnálatos. Nagyszüleink/szüleink még igen gyakran ették ezt a szuperélelmiszert. Gondoljunk csak például a hurkára.
Másodszor (túl az ízlés kérdésein: hogy „de én nem szeretem a májat.”): sok félreértés és tévinformáció kering arról, hogy a máj “tele van toxinokkal”. Ez egyszerűen nem igaz. Bár a máj részt vesz a toxinok feldolgozásában, a méreganyagok nem a májban, hanem a zsírszövetekben tárolódnak (vagy keringenek a véráramban). Nincs bizonyíték arra sem, hogy a májfogyasztás növelné a szervezet toxin terheltségét. Éppen ellenkezőleg, a máj tele van olyan tápanyagokkal, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges méregtelenítési folyamatokhoz, mint pl. a fent említett B12-vitamin, a folát és a kolin. Ráadásul a tudományos alapossággal elvégzett vizsgálatok az is kimutatták, hogy belsőségeket nagyjából ugyanannyi toxint tartalmaznak, mint a színhúsok…
Nálunk tehát továbbra is az egyik elsődleges szuperélelmiszer a máj (a Nutri-Funkcionális ™ ételek között).
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!