Mi a probléma a szorbittal?

Mi a probléma a szorbittal?
2024.01.13.

Mi a probléma a szorbittal?

A szorbit magas FODMAP-tartalmú cukoralkohol, ráadásul kissé alattomos FODMAP lehet, mivel szeret megbújni a gyümölcsökben (a fruktóz mellett) és mesterséges édesítőszerként használják feldolgozott élelmiszerekben és gyógyszerekben.

Ez a cikk megvitatja, mi az a szorbit, miért magas a FODMAP-tartalma, és hogyan lehet elkerülni az alacsony FODMAP étrend alatt.

Mi az a szorbit és mi vele a probléma?

A szorbit egy cukoralkohol, ami azt jelenti, hogy a poliolok FODMAP csoportjába tartozik (a FODMAP mozaik szóból a P betű). A szorbit gyakran megtalálható bizonyos típusú gyümölcsökben, és mesterséges édesítőszerként is használják.

Mansueto et al. (2015) szerint az elfogyasztott polioloknak csak egyharmadát szívja fel ténylegesen szervezetünk, a felszívódás mértéke pedig a poliol típusától és az egyéntől függ. Ha a szorbit rosszul szívódik (azaz nem szívódik) fel a vékonybélből, átkerül a vastagbélbe, ahol a bélbaktériumaink gyorsan fermentálják, ami az IBS (irritábilis bél szindróma) tüneteihez vezet.

A szorbit természetes hashajtó is, mivel felszívódási zavar esetén vizet von be a vastagbélbe, ami serkenti a bélmozgást. Ez az oka például annak, hogy a cukormentes gumicukor csomagokon írásos figyelmeztetés található, amely szerint a terméknek hashajtó hatása lehet.

Hol találkozhatsz szorbittal?

A szorbit általában olyan gyümölcsökben található meg, mint az alma, sárgabarack, avokádó, szeder, cseresznye, licsi, nektarin, őszibarack, körte, szilva és aszalt szilva.

A szorbitot mesterséges édesítőszerként is gyártják és használják, mivel a szacharóz (asztali cukor) édes ízének körülbelül 60%-a.

Ez azt jelenti, hogy a szorbitot gyakran használják alacsony kalóriatartalmú (úgynevezett „diétás”) élelmiszerek előállításában.

Nagyon oda kell figyelni azokra a címkékre, amelyek azt írják, hogy „cukormentes”. A szorbit gyakran megtalálható a következő termékekben:

  • diétás italok
  • fagylaltok
  • cukormentes cukorkák
  • rágógumik
  • szájvizek
  • cukorbetegek számára készült lekvárok.

A szorbitot általában köhögés elleni cseppekben, köhögés elleni szirupokban és folyékony fájdalomcsillapítókban is használják. Ez azt jelenti, hogy azt is fontos ellenőrizni, hogy gyógyszerei és étrend-kiegészítői nem tartalmaznak e szorbitot.

Szerepel másként is a szorbit az élelmiszerek címkéin?

A szorbit általában élelmiszer-adalékanyagként szerepel az élelmiszer-csomagolásokon, ezért ügyeljen az E420-ra vagy a 420-ra, mivel ez azt jelenti, hogy a feldolgozott termékben szorbit található.

Ezenkívül a szorbitot glucitol néven is szerepelhet a felsorolásban. Amerikában a szorbitot teljes neveként kell feltüntetni az összetevők listájában.

Problémát jelent a szorbit a fogkrémben és a szájvízben?

A szorbit gyakran a fogkrém és a szájvíz összetevője. Ne feledje, hogy a szorbit csak akkor válik problémássá, ha a vékony- és vastagbéllel kerül kapcsolatba. Ez azt jelenti, hogy a szorbit nem jelenthet problémát, ha fogmosás és szájvíz használata után alaposan kiöblíti a száját. Ha lenyeli a fogkrémet vagy a szájvizet (ami nem ajánlott), akkor a szorbittartalom problémát okozhat.

Záró gondolatok

A szorbit határozottan egy alattomos FODMAP. Fontos, hogy kerülje a magas FODMAP-tartalmú gyümölcsöket, és ellenőrizze az összes feldolgozott élelmiszert és gyógyszert, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem tartalmaz szorbitot, glucitot, E420-at vagy 420-at. Így biztosíthatja, hogy ételei alacsony FODMAP-tartalmúak legyenek, és elkerülje a hasi panaszokat.

Forrás: https://alittlebityummy.com/…/what-is-sorbitol-is-it…/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!