Mennyi ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztunk Európában?

Mennyi ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztunk Európában?
2023.06.07.

Mennyi ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztunk Európában?

Egy 2017-es spanyol vizsgálatban 15 000 embert követtek 9 éven át, és a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztók közt 21%-kal többnél alakult ki magas vérnyomás a legkevesebbet fogyasztókhoz képest (Mendonça et al). Az egyes betegségkategóriáknál többet mond e tekintetben viszont az összhalálozási kockázat. Húszezer személy 15 éves követése során a legtöbb ultrafeldolgozott ételt fogyasztók 62%-kal valószínűbben haltak meg valamilyen okból a legkevesebbet fogyasztókhoz képest (Rico-Camp et al, 2019).

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!