Megelőzési célú magnéziumpótlás

Megelőzési célú magnéziumpótlás
2019.03.24.
Többek között ezért (is) javasolt mindenki (!) számára a megelőzési célú magnéziumpótlás:

Ebben az úgynevezett meta-analízis vizsgálatban más tanulmányok eredményeit összegzik. A magnézium szerepét kutató, (több, mint) egymillió ember részvételével végzett 40 különböző vizsgálat összegzése során a kutatók megállapították, hogy a magnézium csökkenti a sztrók, a különféle szív- és érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség és a bármilyen más okból bekövetkező halálozás kockázatát.

Már napi 100 mg (!) magnézium  (elemi magnéziumban mért mennyiségekről van szó. A magnézium vegyületei eltérő mértékben tartalmaznak magnéziumot. 1 gramm magnézium-citrát pl. nagyjából 140 mg elemi magnéziumot tartalmaz):

  • 7%-kal csökkenti a sztrók,
  • 22%-kal a szív- és érrendszeri,
  • 12%-kal a 2-es típusú cukorbetegség és
  • 10%-kal a bármilyen más okból bekövetkező halálozás kockázatát.

További, még frissebb kutatások például megerősítették azt a korábbi feltételezést is, hogy a magnézium szerepet játszik a vércukor megfelelő hasznosulásában, illetve az inzulin-anyagcserében is (IR).

TB megjegyzése:

Testsúly-arányosan, illetve egészségügyi kockázatok fényében napi 100-600 mg extra elemi magnéziumpótlásban érdemes gondolkozni (az étrenddel bevitt mennyiségen felül, ami ugyancsak fontos forrás).

Forrás:

Fang X, Wang K, Han D, et al. Dietary magnesium intake and the risk of cardiovascular disease, type 2 diabetes, and all-cause mortality: a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMC Med. 2016;14(1):210.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!