Margarinok kérdése

Margarinok kérdése
2015.03.01.

Az elmúlt 20-30 évben, éves szinten mintegy 30-40.000 szív- és érrendszeri eredetű, idő előtti halálesetet okozhattak az élelmiszeriparban gyártott transzzsírokat tartalmazó, növényi forrású, iparilag módosított és „szívbarátként” reklámozott zsírok.

Néhány kutatási szösszenet a témában, amit jó 10 évig ignorált a „szakma” nagy része (nyilván azok voltak csöndben, akik éveken keresztül vehemensen támogatták a termékek elterjedését):

  • Már napi 5g transz-zsírsav fogyasztása 25%-kal megnöveli a koszorúér-betegség kialakulásának a kockázatát (5 g?! Egy jókora nápolyiszelet vagy diétás müzli elfogyasztásával bőven felülmúlod ezt a mennyiséget).
  •  Koleszterinszint-növelő hatásuk 4-5szörös az állati zsiradékokhoz képest! Egyszóval nem a reggeli tojásrántottád lesz itt a főbűnös…
  • Komoly szerepük van a gyulladások kialakulásában: a transzzsírok emelik az összes tumor-faktort, az oxidált vérzsírok mennyiségét és C-reaktív protein (CRP) szintjét is. Ezek önmagukban, és az egyéb tényezőktől függetlenül is (dohányzás, mozgásszegény életmód, stb.) erőteljesen növelik a hirtelen szívhalál, az érelmeszesedés és a szívelégtelenség, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Egy-két nem mellékes mellékhatás:

Egy tanulmány alapján, amelyben az energia-bevitel 2%-át ilyen növényi zsírokkal fedezték, a női meddőség 73-130%-kal növekedett. 2%?! 2-3 gombóc fagyival simán túlléped ezt a napi mennyiséget! Nem mondták a meddőségi klinikán?! Az első 5 beültetést úgyis az állam fizeti… Ugyanez a mennyiség 23%-kal növeli a vérkeringéssel összefüggő, krónikus megbetegedések kockázatát!

Mekkora a kockázat?

Szerintem egy picit nagyobb, minthogy a homokba dugd a fejed…
Az összkalória bevitelhez viszonyítva egy 10.000 főn végzett vizsgálat alapján talán a cukor és a finomított szénhidrátok egészségkárosító hatása érhet fel a transz-zsíros növényi olajkockák fogyasztásával összefüggő kockázati tényezőkkel.

Vajon csak a “kockamargarinok” veszélyesek?

Természetesen NEM, hanem általában az összes, élelmiszeriparban előszeretettel használt növényi eredetű zsiradékok. Megszámlálhatatlan élelmiszer tartalmazhat ilyen zsírokat, hiszen 20 éve a csapból is ők folynak: koleszterinmentes, szívbarát, növényi eredetű, stb. marketingszövegekkel. Számtalan édességben, pékárúban, jégkrémben, kekszben, töltelékes süteményben, chipsben, diétás készítményekben, fitness szeletekben, felvágottakban és egyes tejtermékekben nagy mennyiségben vannak jelen. A közétkeztetés és az ételkiszállító-futárcégek menüi is minden bizonnyal változó mennyiségben, de tartalmaznak ilyen növényi zsírokat.
Tudom, a háziorvos beszélt rá ezekre a termékekre vagy 15-20 éve… orránál fogva vezette az élelmiszeripar…

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!