Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
Az elmúlt 20-30 évben, éves szinten mintegy 30-40.000 szív- és érrendszeri eredetű, idő előtti halálesetet okozhattak az élelmiszeriparban gyártott transzzsírokat tartalmazó, növényi forrású, iparilag módosított és „szívbarátként” reklámozott zsírok.
Néhány kutatási szösszenet a témában, amit jó 10 évig ignorált a „szakma” nagy része (nyilván azok voltak csöndben, akik éveken keresztül vehemensen támogatták a termékek elterjedését):
Egy tanulmány alapján, amelyben az energia-bevitel 2%-át ilyen növényi zsírokkal fedezték, a női meddőség 73-130%-kal növekedett. 2%?! 2-3 gombóc fagyival simán túlléped ezt a napi mennyiséget! Nem mondták a meddőségi klinikán?! Az első 5 beültetést úgyis az állam fizeti… Ugyanez a mennyiség 23%-kal növeli a vérkeringéssel összefüggő, krónikus megbetegedések kockázatát!
Szerintem egy picit nagyobb, minthogy a homokba dugd a fejed… Az összkalória bevitelhez viszonyítva egy 10.000 főn végzett vizsgálat alapján talán a cukor és a finomított szénhidrátok egészségkárosító hatása érhet fel a transz-zsíros növényi olajkockák fogyasztásával összefüggő kockázati tényezőkkel.
Természetesen NEM, hanem általában az összes, élelmiszeriparban előszeretettel használt növényi eredetű zsiradékok. Megszámlálhatatlan élelmiszer tartalmazhat ilyen zsírokat, hiszen 20 éve a csapból is ők folynak: koleszterinmentes, szívbarát, növényi eredetű, stb. marketingszövegekkel. Számtalan édességben, pékárúban, jégkrémben, kekszben, töltelékes süteményben, chipsben, diétás készítményekben, fitness szeletekben, felvágottakban és egyes tejtermékekben nagy mennyiségben vannak jelen. A közétkeztetés és az ételkiszállító-futárcégek menüi is minden bizonnyal változó mennyiségben, de tartalmaznak ilyen növényi zsírokat. Tudom, a háziorvos beszélt rá ezekre a termékekre vagy 15-20 éve… orránál fogva vezette az élelmiszeripar…
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!