Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Saláta főtt quinoával
A tavasz elérkeztével egyre színesebbek a piacok standjai…
Szuperfood: koriander
A koriander javítja az IBS, különböző szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit…
Endometriózis esetén javasolt étrendi alapok
Egyes étrendi változtatások segíthetnek az endometriózis tüneteinek enyhítésében…
Az autoimmun betegségek megelőzése
D-vitamin és Omega-3 kiegészítőkkel kapcsolatos új megállapítások…
Jelen kutatás során nem találtak teljes kapcsolatot a tünetek/panaszok és a gluténre adott más reakciók (pl. immunrendszeri) között, ellenben a búzafélékben található úgynevezett „fermentálódó szénhidrátokkal” (fruktánok, galaktánok) IGEN… Idézet a kutatásban résztvevőktől: „ha nem is feltétlenül a gluténtartalom okozza a tüneteket egy IBS-es esetben, a rendelkezésre álló bizonyítékok azt mutatják, hogy a búzafélék fermentálódó szénhidrát-tartalma viszont biztosan kivált negatív folyamatokat…”
Ebből a szempontból is jobb, ha egy bélgyulladással küzdő kerüli a gluténtartalmú gabonaféléket és más, erősen fermentálódó szénhidrátokat is (FODMAP). Évek óta ezt javasoljuk akkor is, ha esetleg a vérből készült cöliákia-panel (transzglutamináz és gliadin!) negatív… A tapasztalataink abszolút alátámasztják a norvég kutatás eredményeit.
Sok sikert azt egészséghez… 🙂
Forrás:
Nutr J. 2015 Sep 7;14:92. The relation between celiac disease, nonceliac gluten sensitivity and irritable bowel syndrome. El-Salhy M; Hatlebakk J; Gilja OH; Hausken T.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!