Lisztérzékenység, (NCGS) és az (IBS)

Lisztérzékenység, (NCGS) és az (IBS)
2016.09.27.
Mindennapos szakcikk-böngészésem során (nem, nem a google-t használtam :-)) találtam egy 2015-ös „Nutrition Journal”-ban publikált cikket, mely kutatásban a Lisztérzékenység, a Nem lisztérzékenység specifikus gluténérzékenység (NCGS) és az Irritábilis Bélgyulladások (IBS) közötti kapcsolatokat vizsgálták a független norvég kutatók.

Jelen kutatás során nem találtak teljes kapcsolatot a tünetek/panaszok és a gluténre adott más reakciók (pl. immunrendszeri) között, ellenben a búzafélékben található úgynevezett „fermentálódó szénhidrátokkal” (fruktánok, galaktánok) IGEN…
Idézet a kutatásban résztvevőktől: „ha nem is feltétlenül a gluténtartalom okozza a tüneteket egy IBS-es esetben, a rendelkezésre álló bizonyítékok azt mutatják, hogy a búzafélék fermentálódó szénhidrát-tartalma viszont biztosan kivált negatív folyamatokat…”

Ebből a szempontból is jobb, ha egy bélgyulladással küzdő kerüli a gluténtartalmú gabonaféléket és más, erősen fermentálódó szénhidrátokat is (FODMAP). Évek óta ezt javasoljuk akkor is, ha esetleg a vérből készült cöliákia-panel (transzglutamináz és gliadin!) negatív… A tapasztalataink abszolút alátámasztják a norvég kutatás eredményeit.

Sok sikert azt egészséghez… 🙂


Forrás:

Nutr J. 2015 Sep 7;14:92.
The relation between celiac disease, nonceliac gluten sensitivity and irritable bowel syndrome.
El-Salhy M; Hatlebakk J; Gilja OH; Hausken T.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!