Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A progeszteron hormon szerepe gyermekvállalási célok esetén
A progeszteron nélkülözhetetlen hormon a reprodukciós folyamatban…
Kolinpótlás terhesség alatt
Az anya kolin pótlása a terhesség harmadik trimeszterében javítja a csecsemő agyi funkcióit…
Az inozitol pozitív hatásai a szervezetre
Az inozitol, mint étrend-kiegészítő pozitív hatásai a szervezetre, ezen belül a női termékenységre…
Főtt hajdinás recept
Az ilyesmi ételek a kedvenceink közé tartoznak…
Jelen kutatás során nem találtak teljes kapcsolatot a tünetek/panaszok és a gluténre adott más reakciók (pl. immunrendszeri) között, ellenben a búzafélékben található úgynevezett „fermentálódó szénhidrátokkal” (fruktánok, galaktánok) IGEN… Idézet a kutatásban résztvevőktől: „ha nem is feltétlenül a gluténtartalom okozza a tüneteket egy IBS-es esetben, a rendelkezésre álló bizonyítékok azt mutatják, hogy a búzafélék fermentálódó szénhidrát-tartalma viszont biztosan kivált negatív folyamatokat…”
Ebből a szempontból is jobb, ha egy bélgyulladással küzdő kerüli a gluténtartalmú gabonaféléket és más, erősen fermentálódó szénhidrátokat is (FODMAP). Évek óta ezt javasoljuk akkor is, ha esetleg a vérből készült cöliákia-panel (transzglutamináz és gliadin!) negatív… A tapasztalataink abszolút alátámasztják a norvég kutatás eredményeit.
Sok sikert azt egészséghez… 🙂
Forrás:
Nutr J. 2015 Sep 7;14:92. The relation between celiac disease, nonceliac gluten sensitivity and irritable bowel syndrome. El-Salhy M; Hatlebakk J; Gilja OH; Hausken T.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!