Könnyű nyári, tápláló “Nutri-Funkcionális™” ebéd

posted in: Cikkek | 0

Vaspál Melinda szakmai kolléganőnk készítette ezt a könnyű nyári, tápláló “Nutri-Funkcionális™” ebédet, színhús nélkül (színhúsmentes vegetáriánus™, növényi alapú étel)

“A “gyenge gyomrúak” számára is egy remek, könnyen emészthető ebéd opció a vegyes saláta “valamivel”. A variációk száma pedig végtelen.

Erdélyi lányként imádom a rókagombát és végre rá is akadtam az egyik nagyáruházban. Vajon pirítottam az előzetesen szűrőben megmosott, majd megszárított 125g gombát. Sóval, borssal ízesítettem.
Miután kihűlt, rátettem a vegyes levelesekből álló salátára, amit kesudióval, bogyós gyümölcsökkel, sóval, borssal és olívaolajjal ízesítettem.

A rókagomba kiemelkedő a gombák között tápanyagtartalma tekintetében: jelentős mennyiségű káliumot és C vitamint tartalmaz (érdemes alacsony hőfokon dolgozni vele), de találunk benne D-vitamint, B2, B3, B5, B6 vitaminokat, vasat, kalciumot, magnéziumot és cinket.

Feltétként főtt tojást választottam mellé. Napi 3-4 tojássárgája fedezi a szükséges kolin bevitelt, így érdemes változatosan fogyasztani, hogy ne unjunk rá.

A bogyós gyümölcsök antioxidáns és színanyag-tartalma elengedhetetlen egészségünk szempontjából. A kék áfonya jelentős mennyiségű C és K vitamint, a vörösáfonya proantocianidin tartalmának köszönhetően bizonyos baktériumok ellen (E. coli, húgyúti fertőzések) is bevethető.

A kesudió nemcsak feldobja a salátát, de jelentős mennyiségű élelmi rostot, folátot, valamint magnéziumot, foszfort, rezet, mangánt és K vitamint is tartalmaz. Óvatosan a mennyiségekkel, mert azért az omega-6 tartalma sem elhanyagolható!

A saláta mellé hűtött rizst fogyasztottam, melynek rezisztens keményítő-tartalma emelhető ki, így jótékony a vastagbél flórája szempontjából.”

Jóétvágyat!