Komplex pajzsmirigy kivizsgálás fontossága és a termékenység

Komplex pajzsmirigy kivizsgálás fontossága és a termékenység
2019.01.13.
„Eddig számos tanulmányban hangsúlyozták, hogy a pajzsmirigy funkciók közvetlen és közvetett módon is befolyásolják a női termékenységet (és a meddőséget is). Különösen az utóbbi időben, a mesterséges megtermékenyítés egyre szélesebb körű alkalmazása feltárta azt a tényt, hogy az ellenőrzött petefészek stimuláció mellett minden esetben nagy hangsúlyt kellene fektetni a pajzsmirigy funkciókra is.
(Táplálkozás-Beállítás megjegyzése: ezért tartjuk mi is fontosnak ezen téma konkrét érintését).

Ebben a vizsgálatban azt állapították meg, hogy pajzsmirigy alul – (és esetleg túl) működés menstruációs problémákkal küzdő nőknél gyakran fordul elő, illetve autoimmun pajzsmirigy gyulladás is igen gyakori meddőségi problémákkal küzdőnőknél. Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy autoimmun pajzsmirigy gyulladás során a mesterséges megtermékenyítés eredményességének esélye meglehetősen kicsi. Mindkét esetben a pajzsmirigy megfelelő kezelése (Táplálkozás-Beállítás: étrend és étrendkiegészítők, valamint célzott laborvizsgálatok és ultrahang) már önmagában javítja a tüneteket és megváltoztatja a mesterséges megtermékenyítés eredményességét is. Ezért különösen azokat a nőket, akiknek gyengébb, erősebb vagy elhúzódó menstruációjuk van, mindenképpen szükséges (lenne) ezirányban is vizsgálni. Diagnosztizált meddőség esetén is fontos gondolni az autoimmun pajzsmirigy probléma jelenlétére (vagy a pajzsmirigy jódhiányos alulműködésére például endometriózis kapcsán).

A jelen vizsgálat során megfigyelték, hogy számos tanulmány a szubklinikus pajzsmirigy alulműködés kezelésére koncentrál menstruációs problémákkal küzdő nőknél (azaz pl. kizárólag TSH-t vizsgálnak és állítanak be). Következtetésként azt vontuk le, hogy a pajzsmirigy funkciók többféle mechanizmus révén hatnak a termékenységre, különösen meddő pároknál, vagy akiknek családi anamnézise pozitív, ezért a pajzsmirigy funkciókat és az autoimmunitást (!) is ki kell vizsgálni.

Táplálkozás-Beállítás megjegyzés: amennyiben a Háziorvos a TSH-t már ellenőrizte (ami remek hír) és esetleg a Nőgyógyász nem gondolt a pajzsmirigy autoimmun folyamatainak kiszűrésére (hiszen nem is kompetenciája), akkor egyszerűen érdemes elmenni egy magánlaborba és kérni az ezirányú kivizsgálást, kedvezményes beutalóka tudunk biztosítani: https://taplalkozasbeallitas.hu/szolgaltatasok/vervetel/


Forrás: International Journal of Research in Medical Sciences
Karaca N et al. Int J Res Med Sci. 2015 Jun;3(6):1299-1304

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!