Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Gyümölcsök alacsony FODMAP étrendben
Gyakran kérdezik tőlünk, hogy mennyi gyümölcsöt lehet enni az alacsony FODMAP étrend alatt…
Alacsony FODMAP étrend hatásai IBS-en túl
Az alacsony FODMAP étrend a betegek 50-80%-ánál rövid távon terápiás választ eredményez…
Mikrobiom 2. rész
Bejegyzéssorozatunk második része…
Kognitív teljesítmény fokozása oxidatív stressz minimalizálásával
Hogyan fokozhatod kognitív („agyi”) teljesítményedet az oxidatív stressz (egyes gyulladások) minimalizálásával?
Nehezen tudsz koncentrálni? A gondolkozást igénylő feladatok elvégzése hosszabb időt vesz igénybe? Könnyen ingerültnek és idegesnek érzed magad? Kövesd ezeket a könnyen megvalósítható táplálkozási tippeket, hogy növeld a kognitív teljesítményedet.
Próbáltál már úgy szellemi munkát végezni, hogy közben fejfájás, agyi köd, ízületi fájdalom vagy instabil vércukorszint jelentkezett? Ha igen, akkor valószínűleg észrevetted, hogy ilyenkor csökken az általános kognitív teljesítményed. Ennek oka lehet az oxidatív stressz, amelyet gyakran a szabad gyökök és az antioxidánsok közötti egyensúlyhiány okoz a szervezetben. Amikor a szabad gyökök száma magasabb, mint az antioxidánsoké, akkor a szabad gyökök károsítani kezdik a DNS-t, a fehérjéket és a zsírszöveteket. Rövid távon olyan jelek és tünetek jelentkeznek, mint a fejfájás, fáradtság és agyi köd, amelyek hatással vannak a kognitív teljesítményre. Ilyenkor nehezebben tudunk koncentrálni, a feladatok elvégzése hosszabb ideig tart. Ha kapcsolatokról van szó, akkor könnyen ingerülté és idegessé válunk.
Mit tegyünk tehát ha a fentieket tapasztaljuk?
Bár az oxidatív stresszt nem lehet teljesen kiküszöbölni, de minimalizálni lehetséges. A legfontosabb az antioxidánsok szintjének a növelése. Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, hogy azok kevésbé legyenek reaktívak a szervezetben. Ebben a cikkben kilenc féle antioxidánst ismerhetünk meg, és megtudhatjuk azt is, hogy hogyan juthatunk hozzájuk természetes forrásokból.
A likopin egy olyan színanyag, amely a gyümölcsök és zöldségek piros színét adja. A legmagasabb likopinforrás a (szárított) paradicsomból, a görögdinnyéből és a rózsaszín grapefruitból nyerhető.
A lutein a gyümölcsökben és zöldségekben található másik színanyag, amely sárga vagy vöröses színt kölcsönöz nekik. Meglepő módon a lutein nagy koncentrációban van jelen a zöld leveles zöldségekben. Az ezekben a zöldségekben jelen lévő klorofill elnyomja a lutein színét, ezért látszanak zöldnek. A lutein nem termelődik a szervezetben, ezért olyan gyümölcsöket és zöldségeket kell beépíteni az étrendbe, amelyekben ez az antioxidáns megtalálható. A legjobb lutein forrás a kelkáposzta, a mángold és a spenót.
A béta-karotin adja a növények piros, narancssárga és sárga színét. A béta-karotin azért egyedülálló, mert a szervezet könnyen átalakíthatja A-vitaminná. A béta-karotinhoz leginkább a sárgarépa, az édesburgonya és a sütőtök révén juthatunk.
A rezveratrol egy polifenol, amely nagy mennyiségben található meg a vörös szőlő magjában és héjában. A növények azért állítják elő ezt az antioxidánst, hogy megvédjék magukat a stressz és a fertőzések ellen.
A koenzim Q10 (CoQ10) a szervezetben termelődik és a sejtekben tárolódik, hogy antioxidánsként működjön és segítsen az energiatermelésben. A CoQ10 termelése azonban az életkor előrehaladtával csökken, akár már a húszas éveinkben is, valamint stressz hatására is csökkenhet a szintje. A CoQ10 étkezés útján történő bevitelének biztosítása létfontosságú. A CoQ10 legjobb forrásai a csirke máj és szív, marha szív, valamint a marha és sertés lapocka.
A lignánok olyan bioaktív vegyületek, amelyek nemcsak antioxidánsként hatnak, hanem gyulladáscsökkentő hatásúak is. A lignánok legnagyobb forrását a lenmagból, a szezámmagból, a brokkoliból és a kelbimbóból nyerhetjük.
A kvercetin nemcsak antioxidáns, hanem segít a vérnyomás és a gyulladás kezelésében is. Szerencsére az egyik legkönnyebben bevihető antioxidáns, mivel számos gyümölcsökben, zöldségekben és gabonafélékben van jelen. A kvercetin legmagasabb koncentrációját a kapribogyó és a vöröshagyma tartalmazza. További jó kvercetin forrás az alma, a sötét bogyós gyümölcsök és a szőlő.
Az antociánok a flavonoidok egy fajtája, amelyek segítenek az oxidatív stressz elleni küzdelemben, és az agyműködés hatékonyabbá tételében. Az antociánok képesek növelni az agy vérellátását, különösen a memóriával és a figyelemmel kapcsolatos területeken. Ezek a flavonoidok adják a gyümölcsök héjának természetes vörös, kék és lila színét. A legnagyobb koncentrációban a fekete bodzabogyóban, a fekete berkenyében, a fekete ribizliben, a szederben, az áfonyában találhatóak meg az antociánok.
A zeaxantin egy erős antioxidáns, amely a szem, a bőr, valamint az agy megismerésért és döntéshozatalért felelős területeinek sejtjeiben található meg. Létfontosságú szerepet játszik a szervezetet érő káros fényhullámok elleni védekezésben. A legmagasabb zeaxantinforrás a spenót, a kukorica, a pisztácia, a zöldborsó, a fejes saláta, a kelbimbó és a brokkoli.
Forrás: https://www.entrepreneur.com/…/boost-your…/431989
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!