Kivi, psyllium (azaz útifűmag-héj) és aszalt szilva – melyik jobb a székrekedés ellen? (2. rész)

Kivi, psyllium (azaz útifűmag-héj) és aszalt szilva – melyik jobb a székrekedés ellen? (2. rész)
2022.04.14.

Egy friss tanulmányban a kivi, az útifűmag-héj és az aszalt szilva hatékonyságát hasonlították össze krónikus székrekedéssel diagnosztizált betegeknél.

Miről szól a tanulmány?

A tanulmányban olyan felnőtt résztvevők vettek részt, akiknél székrekedéses IBS-t (IBS-C) vagy funkcionális székrekedést diagnosztizáltak. A betegeket a tanulmány első két hetében szűrővizsgálatoknak vetették alá, hogy megállapítsák az alkalmasságukat a programhoz, majd véletlenszerű besorolást kaptak a következő kezelési formák valamelyikének fogyasztására naponta, négy héten keresztül:

  • 2 db hámozott zöld kivi
  • 100 g aszalt szilva
  • 12 g útifűmag-héj (psyllium, Metamucil rost) formájában

Mindegyik kezelési típus napi kb. 6 gramm élelmi rostot biztosított.

A résztvevőket további két hétig megfigyelték a 4 hetes kezelést követően is. Az összesen 8 hetes vizsgálat során arra kérték őket, hogy rögzítsék az emésztőrendszeri tüneteiket egy online tünetértékelő eszköz segítségével. A kezelési időszak után is megkérdezték őket a tünetek javulásával kapcsolatos megfigyeléseikről és a kezeléssel kapcsolatos általános elégedettségükről is.

A tanulmány végén 75 beteg teljesítette a vizsgálat összes fázisát.

Milyen eredményeket találtak a kutatók?

A vizsgálat legfontosabb eredményének a betegek azon hányada számított, akik heti 1, vagy több „komplett és spontán bélmozgás” (CSBM) növekedésről számoltak be a kezelés négy hete közül legalább 2-ben. A CSBM definíciója a „hashajtók használata nélküli székletürítés, amely a teljes székletürítés érzésével jár” (9). Ez a krónikus székrekedésben szenvedő betegek tüneteinek enyhülésének mérését szolgálja és gyakran használják kutatási vizsgálatokban (9). Annak ellenére, hogy az aszalt szilva csoportban valamivel jobban reagáltak a kezelésre, mindhárom csoport eredményei hasonlóak voltak a CSBM növekedésével kapcsolatban.

A székelés gyakorisága és konzisztenciája

A székletürítés gyakorisága, amelyet a CSBM átlagos heti számában mértek, mindhárom csoportban szignifikánsan nőtt a kezelés 3. és 4. hete és a kiindulási állapot között. Mindhárom csoport közül azonban az aszalt szilva mutatta a legnagyobb növekedést a székelés gyakoriságában. A széklet konzisztenciáját tekintve a kivivel és aszalt szilvával kezelt csoportok tagjai szignifikánsan javultak a 3. és 4. hét és a kezelés kezdete között, és nagyobb változást produkáltak a széklet konzisztenciájában, mint az útifűmag-héjjal kezeltek.

Erőltetett, nem kielégítő székletürítés

A nem kielégítő ürítés érzésével járó székelések átlagos aránya a kezelés 3. és 4. hete, valamint a kiindulási érték között minden csoportban csökkent. Mindhárom csoport közül az aszalt szilva produkálta a legnagyobb hatást.

Mindhárom csoport az erőlködéssel járó székletürítés javulásáról számolt be a kiindulási állapot és a kezelés 3-4. hete között. Bár az aszalt szilva produkálta a legnagyobb javulást, a változások hasonlóak voltak a csoportonkénti összehasonlításban.

Mit jelentenek ezek a kezelési lehetőségek a krónikus székrekedésben szenvedő betegek számára?

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kivi, a psyllium és az aszalt szilva javította a résztvevőknél a székrekedés tüneteit. Krónikus székrekedés esetén érdemes figyelembe venni az alábbi szempontokat a kezelési lehetőség kiválasztásához és követéséhez.

A kivi bizonyult a legbiztonságosabbnak és ezáltal a leginkább előnyben részesítettnek a tünetek enyhítésére. Nemcsak rostban gazdag, de alacsony a FODMAP-tartalma is 2 db gyümölcs fogyasztása esetén.
A psylliumban magas az oldható rosttartalom, és a legtöbb IBS-C beteg jól tolerálja. Néhányan azonban puffadást vagy gázosodást tapasztalhatnak tőle. Ha egy egészségügyi szakember rostkiegészítőként psylliumot ír fel, érdemes kis adaggal kezdeni a kezelést, majd ezt titrálni az előírt adagig. Ez lehetővé teszi a bél számára, hogy alkalmazkodjon a megnövekedett rostbevitelhez, és minimalizálja a tünetek súlyosbodásának kockázatát.
Az aszalt szilva rostban és szorbitolban egyaránt gazdag. Mindkettő összetevő egyaránt elősegíti a székrekedés enyhülését. A szorbitol azonban szintén FODMAP, és néhány IBS-ben szenvedő embernél kellemetlen tüneteket válthat ki. Emiatt a kivi elsőre jobb választás lehet az IBS-C-ben szenvedő betegek tüneteinek enyhítésére.

Szabó Dániel Kollégánk

Források:

9. Johnston JM, Dougall JM, Lavins BJ, et al. Complete Spontaneous Bowel Movement Frequency as Primary Outcome Measure in Patients with Chronic Constipation Treated with Linaclotide: 1078. Official journal of the American College of Gastroenterology | ACG. 2007;102:S513.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!