Kimchi készítése házilag

Kimchi készítése házilag
2023.04.19.

Készíts otthon majdnem „tradicionális” kimchit (fermentált, fűszeres kínai kel)!

Összetevők: egy fej kínai kelkáposzta és/vagy pak choi, jódmentes (pl. Parajdi) só, koreai piros paprika (chili) pehely (helyettesítő: darált magyar édes paprika és erős pista ízlés szerint), fokhagyma, gyömbér, egy kis kanál cukor vagy rizsliszt (elhagyható), sárgarépa, jégcsap-retek, zöldhagyma.

Első lépés: Moss kezet vagy használj egy tiszta gumikesztyűt (a chili csíphet). Tisztíts meg minden hozzávalót alaposan (edényeket, kést, üvegeket és a kezedet is tartsd folyamatosan tisztán). A fermentálás kulcsa a kellő higiénia!

Második lépés: káposzta lesózása. Alaposan tisztítsd meg a káposztát meleg víz alatt. Negyedeld el hosszában (vagy ha nagyobb, akár több darabra vághatod).

Tedd bele egy nagy tálba, szórj rá egy réteg sót, masszírozd a sót a káposztalevelek közé. Hagyd állni 2 órát, majd nyomkodd meg / forgasd meg 30 percenként, míg puha nem lesz. Amikor elkészült, öntsd le a levét és öblítsd le, hogy ne legyen túl sós (kóstold meg).

Harmadik lépés: ízesítés

Míg a káposzta a sóban áll, egy turmixgépben készítsd el a fűszerkeveréket.

Tedd a turmixba az alapanyagokat: koreai chilipaprika (magyar édes paprika pelyhek vagy por), fokhagyma, gyömbér és cukor vagy rizsliszt (opcionális „baktérium-katalizátor”). Egy kis vizet is tehetsz hozzá, míg krém állagot nem kapsz.

A fűszerpasztához hozzáadhatod a feldarabolt zöldhagymát, (nagyobb hasábokra vághatod) a sárgarépát és retket. Ez a fűszer-zöldség keverék adja a kimchi ízét!

Negyedik lépés: A kinyomkodott káposztalevelekre öntsd rá a tálban előkészített fűszer- és zöldségkeveréket és keverd össze.

Ötödik lépés: fermentálás (lakto-fermentálás)

Alaposan megtisztított befőttes üvegekbe helyezd ezt a keveréket, jól nyomkodd bele. Hagyj 3 cm részt üresen a befőttes üveg tetején és jól zárd le. Helyezd el az üvegeket szobahőmérsékleten a konyhába olyan helyre, ahol nem kapnak közvetlenül fényt vagy sötétbe. Minimum 2-5 napig hagyd állni (egyes receptek több hetet javasolnak), de mindennap ellenőrizd az üvegeket (az érés során folytatnak, tegyél az üvegek alá valamit). Akkor készült el, ha a káposzta megpuhult.

Minél tovább hagyod érni, annál savanyúbb lesz az íze és a káposzta egyre lágyabb lesz.

… kóstold meg és tudni fogod, mikor van kész. Amikor beérett, helyezd a hűtőbe, ahol több hétig eláll.

Vaspál Melinda Kolléganőnk

(A koreaiak maguk is legalább harmincféleképpen, régiónként eltérően készítik a kimchit, ezért nincs teljesen egységes kimchi recept.)

Online tanfolyamunk a témában:

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!