Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Gyümölcsök alacsony FODMAP étrendben
Gyakran kérdezik tőlünk, hogy mennyi gyümölcsöt lehet enni az alacsony FODMAP étrend alatt…
Alacsony FODMAP étrend hatásai IBS-en túl
Az alacsony FODMAP étrend a betegek 50-80%-ánál rövid távon terápiás választ eredményez…
Mikrobiom 2. rész
Bejegyzéssorozatunk második része…
Készíts otthon majdnem „tradicionális” kimchit (fermentált, fűszeres kínai kel)!
Összetevők: egy fej kínai kelkáposzta és/vagy pak choi, jódmentes (pl. Parajdi) só, koreai piros paprika (chili) pehely (helyettesítő: darált magyar édes paprika és erős pista ízlés szerint), fokhagyma, gyömbér, egy kis kanál cukor vagy rizsliszt (elhagyható), sárgarépa, jégcsap-retek, zöldhagyma.
Első lépés: Moss kezet vagy használj egy tiszta gumikesztyűt (a chili csíphet). Tisztíts meg minden hozzávalót alaposan (edényeket, kést, üvegeket és a kezedet is tartsd folyamatosan tisztán). A fermentálás kulcsa a kellő higiénia!
Második lépés: káposzta lesózása. Alaposan tisztítsd meg a káposztát meleg víz alatt. Negyedeld el hosszában (vagy ha nagyobb, akár több darabra vághatod).
Tedd bele egy nagy tálba, szórj rá egy réteg sót, masszírozd a sót a káposztalevelek közé. Hagyd állni 2 órát, majd nyomkodd meg / forgasd meg 30 percenként, míg puha nem lesz. Amikor elkészült, öntsd le a levét és öblítsd le, hogy ne legyen túl sós (kóstold meg).
Harmadik lépés: ízesítés
Míg a káposzta a sóban áll, egy turmixgépben készítsd el a fűszerkeveréket.
Tedd a turmixba az alapanyagokat: koreai chilipaprika (magyar édes paprika pelyhek vagy por), fokhagyma, gyömbér és cukor vagy rizsliszt (opcionális „baktérium-katalizátor”). Egy kis vizet is tehetsz hozzá, míg krém állagot nem kapsz.
A fűszerpasztához hozzáadhatod a feldarabolt zöldhagymát, (nagyobb hasábokra vághatod) a sárgarépát és retket. Ez a fűszer-zöldség keverék adja a kimchi ízét!
Negyedik lépés: A kinyomkodott káposztalevelekre öntsd rá a tálban előkészített fűszer- és zöldségkeveréket és keverd össze.
Ötödik lépés: fermentálás (lakto-fermentálás)
Alaposan megtisztított befőttes üvegekbe helyezd ezt a keveréket, jól nyomkodd bele. Hagyj 3 cm részt üresen a befőttes üveg tetején és jól zárd le. Helyezd el az üvegeket szobahőmérsékleten a konyhába olyan helyre, ahol nem kapnak közvetlenül fényt vagy sötétbe. Minimum 2-5 napig hagyd állni (egyes receptek több hetet javasolnak), de mindennap ellenőrizd az üvegeket (az érés során folytatnak, tegyél az üvegek alá valamit). Akkor készült el, ha a káposzta megpuhult.
Minél tovább hagyod érni, annál savanyúbb lesz az íze és a káposzta egyre lágyabb lesz.
… kóstold meg és tudni fogod, mikor van kész. Amikor beérett, helyezd a hűtőbe, ahol több hétig eláll.
Vaspál Melinda Kolléganőnk
(A koreaiak maguk is legalább harmincféleképpen, régiónként eltérően készítik a kimchit, ezért nincs teljesen egységes kimchi recept.)
Online tanfolyamunk a témában:
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!