Az étrend és PCO-S kapcsolata

Az étrend és PCO-S kapcsolata
2020.07.20.

Előrehaladott glikációs végtermékek (AGE-k) hatása PCO szindrómában, avagy van-e kapcsolat az étrend és bizonyos ovulációs diszfunkciók között PCO-S esetén?

A PCO-S az anovuláció leggyakoribb oka reproduktív korú nők esetében. Az előrehaladott glikációs végtermékek (AGE) erősen reaktív molekulák, amelyek akkor alakulnak ki, amikor cukrok fehérjékkel, nukleinsavakkal vagy lipidekkel kapcsolódnak. AGE-k keletkeznek a szervezeten belül is, valamint az élelmiszerek jelentős mértékű hőkezelése és feldolgozása során is, így általánosan jelen vannak a modern étrendben. A szervezet AGE szintjében történő növekedés – akár endogén módon, akár exogén módon az étrendből származóan – ovulációs diszfunkciót okozhat PCOS-ban szenvedő nők esetében. Ezenkívül az AGE-k kapcsolatban vannak az inzulinrezisztencia kialakulásával és az elhízással is.

A PCO-S kialakulásában számos környezeti és genetikai faktor vesz részt. Az egyik környezeti faktor a magas AGE tartalmú étrend lehet, ami kapcsolatban áll a PCO-S-ra jellemző metabolikus és reprodukciós változásokkal is. Tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony AGE tartalmú étrend kedvező metabolikus és hormonális hatással jár és csökkenti az oxidatív stresszt PCO-S-sel küzdő nők esetében.

+++ Ez esetben fogyasszunk több hagyományosan is nyersen ehető ételt, valamint helyezzünk hangsúlyt a főzésre-párolásra-szuvidálásra és igyekezzünk mérsékelni a magas hőfokon, bő zsíradékokban kisütött vagy „túl”grillezett ételeket.

 

 

Forrás:
Deepika Garg, Zaher Merhi. Advanced Glycation End Products: Link Between Diet and Ovulatory Dysfunction in PCOS? Nutrients. 2015 Dec 4;7(12):10129-44.
Tantalaki at al. Impact of dietary modification of advanced glycation end products (AGEs) on the hormonal and metabolic profile of women with polycystic ovary syndrome (PCOS). Hormones 2014, 13, 65–73.

Tóth Vivien Kolléganőnk

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!