Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
AGE Mérés Szeminárium
Táplálkozás-Beállítás™: átfogó, összefoglaló Hormonális Fórumest
Teljesértékű zab – alternatív példa
A legtöbben a zabot kizárólag édesség formájában szeretik fogyasztani, ami számos esetben problémás lehet…
A mentális problémák negatív hatásai gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedő gyermekek és fiatal felnőttek körében
A gyulladásos bélbetegségek növelik gyermekek és fiatal felnőttek esetén egyes mentális egészségügyi zavarok kockázatát…
Újabb beszélgetésünk a Tilos Rádióban
Ismét a Tilos Rádiónál jártunk…
A hozzáadott cukor káros hatásai
A hozzáadott cukor, ezen belül példaul a natív fruktózfogyasztás káros hatásai…
A PCO-S az anovuláció leggyakoribb oka reproduktív korú nők esetében. Az előrehaladott glikációs végtermékek (AGE) erősen reaktív molekulák, amelyek akkor alakulnak ki, amikor cukrok fehérjékkel, nukleinsavakkal vagy lipidekkel kapcsolódnak. AGE-k keletkeznek a szervezeten belül is, valamint az élelmiszerek jelentős mértékű hőkezelése és feldolgozása során is, így általánosan jelen vannak a modern étrendben. A szervezet AGE szintjében történő növekedés – akár endogén módon, akár exogén módon az étrendből származóan – ovulációs diszfunkciót okozhat PCOS-ban szenvedő nők esetében. Ezenkívül az AGE-k kapcsolatban vannak az inzulinrezisztencia kialakulásával és az elhízással is.
A PCO-S kialakulásában számos környezeti és genetikai faktor vesz részt. Az egyik környezeti faktor a magas AGE tartalmú étrend lehet, ami kapcsolatban áll a PCO-S-ra jellemző metabolikus és reprodukciós változásokkal is. Tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony AGE tartalmú étrend kedvező metabolikus és hormonális hatással jár és csökkenti az oxidatív stresszt PCO-S-sel küzdő nők esetében.
+++ Ez esetben fogyasszunk több hagyományosan is nyersen ehető ételt, valamint helyezzünk hangsúlyt a főzésre-párolásra-szuvidálásra és igyekezzünk mérsékelni a magas hőfokon, bő zsíradékokban kisütött vagy „túl”grillezett ételeket.
Forrás:Deepika Garg, Zaher Merhi. Advanced Glycation End Products: Link Between Diet and Ovulatory Dysfunction in PCOS? Nutrients. 2015 Dec 4;7(12):10129-44.Tantalaki at al. Impact of dietary modification of advanced glycation end products (AGEs) on the hormonal and metabolic profile of women with polycystic ovary syndrome (PCOS). Hormones 2014, 13, 65–73.
Tóth Vivien Kolléganőnk
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!