Kagylós étel, fekete- és vénuszkagyló keverékéből

Kagylós étel, fekete- és vénuszkagyló keverékéből
2023.09.10.

A nyár ráhúzott egy kicsit és élvezhetjük még a napsütéses meleg napokat. Ilyenkor jól esnek a könnyű, de mégis tartalmas ételek. Alább egy kagylós étel, fekete- és vénuszkagyló keverékéből. Mindkettőt a Metro-ban vásároltam, de a budaörsi halpiacon és más jobban „felszerelt” halüzletben is biztosan beszerezhetőek.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 500-600 g héjas fekete- és vénusz-
  • kagyló vegyesen
  • 150 g spenót (lehet fagyasztott is)
  • 2 szál újhagyma, szeletelve
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 3 ek. olívaolaj
  • kis darab gyömbér, hámozva, reszelve
  • 300 g főtt nagyszemű fehérbab, lehet üveges vagy konzerv is (elhagyható)
  • 1 kezeletlen citrom vagy lime reszelt héja és leve
  • 200 ml víz (vagy 100 ml víz + 100 ml fehérbor)
  • 200 ml zsíros kókusztejszín
  • finomra vágott koriander vagy petrezselyem a tetejére
  • só és bors

A kagylót tálba tesszük és hideg vízben alaposan átmossuk, majd leszűrjük. Egy nagyobb edényben, az olívaolajon megdinszteljük az újhagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, és pár percig pirítjuk. Ekkor belekeverjük a spenótot, felöntjük a vízzel (vagy fehérborral és vízzel), felére redukáljuk, majd felöntjük a kókusztejszínnel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a citromlevet és héjat, és pár percig főzzük. Végül hozzákeverjük a fehérbabot és a kagylót, enyhén megsózzuk és lefedjük. Ha előfőzött kagylóval készítjük, akkor 4-5 perc elég neki nagy lángon. Ha nyers kagylóval dolgozunk, 6-7 percig főzzük. Eddigre minden kagylónak ki kell nyílnia, amelyik nem nyílt ki, azt eldobjuk, mert nem ehető. Végül megszórjuk zöldfűszerrel és frissen tálaljuk. A fehérbab elhagyható, helyette kínálhatunk mellé főtt burgonyát vagy rizst.

Szakácskönyveinkben számos egyszerű, de finom halas és tengeriherkentyűs recept van. Mindig is törekedtünk az ilyen jellegű (tengeri herkentyűs-halas) ételek népszerűsítésére, mivel tápanyagokban kiemelkedően gazdagok, sok esetben könnyen emészthető fehérjeforrások és ráadásul gyorsan elkészíthetőek! Egy szelet halnak, a garnélaráknak vagy a kagylónak is 5-10 percre van csak szüksége. Reméljük, hogy kedvet kaptál az elkészítéséhez!

Szakácskönyveink továbbra is elérhetőek a webshopban!

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!