Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi ismeretek – 2022.10.07.
Inzulinrezisztencia komplexen, de másképpen.
C-vitamin és cukorbetegség
A c-vitamin és cukorbetegség összefüggéseiről…
Bartha Ákos a Fáklya Rádióban 2. rész (podcast)
Hallgassátok az Ákossal készült podcast 2. részét a Fáklya Rádión…
Tápanyagdús nyári ebéd/vacsora + desszert recept
Amikor nagy a meleg és nincs kedvem a forró tűzhely mellett túl sokat állni…
Bartha Ákos a Fáklya Rádióban 1. rész (podcast)
Hallgassátok az Ákossal készült PODCAST 1. részét…
“Az irritábilis bélszinróma kezelése kapcsán igen hatékony lehet a rosszul felszívódó, úgynevezett fermentábilis szénhidrátok (azaz FODMAP-ek) kiiktatása az étrendből. Az alacsony FODMAP-étrend – eredetileg több évtizede Ausztráliában álmodták meg – világszerte elismert étrendi stratégiaként működik. Randomizált, kontrollált kísérletek során kiemelt helyre került az alacsony FODMAP-étrend, mint terápiás étrend; dietetikus, táplálkozási szakértők és szakorvosok felügyelet mellett. Fontos hozzátenni, hogy először az IBS diagnózisát kell felállítani és csak utána érdemes kezdeni az étrendet. A táplálkozási szakértő tapasztalata elkerülhetetlen a diéta sikerességéhez.
Táplálkozás-Beállítás megjegyzése: ez az oka, hogy mi egy átdolgozott FODMAP-táblázattal dolgozunk, mely növényi antibiotikumok és szelektív rostok alkalmazásával is kiegészül; 6 éves tapasztalatokra alapozva.
A szigorú étrend lejárta után dietetikus segítségével egy “lazább – relaxed” – FODMAP-étrendet érdemes beállítani, melyben prebiotikus FODMAP-ételek is szerepelnek (egyéni tolerancia és mértékletesség elvei szerint), azonban úgy, hogy mégis tünetmentességet próbálunk fenntartani. A legtöbb embernek ez a fajta étrend is jól fog működni hosszútávon. Akiknél nem működik ez a megközelítés sem, azoknál a FODMAP-eket vissza kell vezetni vagy más étrendi – vagy nem étrendi – megközelítést kell alkalmazni.” Táplálkozás-Beállítás megjegyzése: például SCD vagy hypoallergén étrend, esetleg antibiotikus kezelés után meghatározott rostok használata, emésztést támogató organoterápiás szerekkel.
Fordította: Polgár Annamária Kolléganőnk
Forrás:
J Gastroenterol Hepatol. 2017 Mar; 32 Suppl 1:8-10. Barrett, JS.
Visszanézhető előadásainkat itt találja:
https://taplalkozasbeallitas.hu/webshop/
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!