Irritábilis Bélszindróma (IBS) és az alacsony FODMAP-étrend kapcsán

Irritábilis Bélszindróma (IBS) és az alacsony FODMAP-étrend kapcsán
2018.02.11.
Szakirodalmi fordítás Irritábilis BélSzindróma (IBS) és alacsony FODMAP-étrend kapcsán:

„Az irritábilis bélszinróma kezelése kapcsán igen hatékony lehet a rosszul felszívódó, úgynevezett fermentábilis szénhidrátok (azaz FODMAP-ek) kiiktatása az étrendből. Az alacsony FODMAP-étrend – eredetileg több évtizede Ausztráliában álmodták meg – világszerte elismert étrendi stratégiaként működik. Randomizált, kontrollált kísérletek során kiemelt helyre került az alacsony FODMAP-étrend, mint terápiás étrend; dietetikus, táplálkozási szakértők és szakorvosok felügyelet mellett. Fontos hozzátenni, hogy először az IBS diagnózisát kell felállítani és csak utána érdemes kezdeni az étrendet. A táplálkozási szakértő tapasztalata elkerülhetetlen a diéta sikerességéhez.

Amennyiben szükség van a szigorú alacsony FODMAP-étrendre, ezt a változatot először csak 4-6 hétig alkalmazzuk. Kutatások arra jutottak, hogy a szigorú, túl hosszú távon követett alacsony FODMAP-étrend negatívan hatott a bélflórára/mikrobiomra.

Táplálkozás-Beállítás megjegyzése: ez az oka, hogy mi egy átdolgozott FODMAP-táblázattal dolgozunk, mely növényi antibiotikumok és szelektív rostok alkalmazásával is kiegészül; 6 éves tapasztalatokra alapozva.

A szigorú étrend lejárta után dietetikus segítségével egy „lazább – relaxed” – FODMAP-étrendet érdemes beállítani, melyben prebiotikus FODMAP-ételek is szerepelnek (egyéni tolerancia és mértékletesség elvei szerint), azonban úgy, hogy mégis tünetmentességet próbálunk fenntartani. A legtöbb embernek ez a fajta étrend is jól fog működni hosszútávon. Akiknél nem működik ez a megközelítés sem, azoknál a FODMAP-eket vissza kell vezetni vagy más étrendi – vagy nem étrendi – megközelítést kell alkalmazni.”
Táplálkozás-Beállítás megjegyzése: például SCD vagy hypoallergén étrend, esetleg antibiotikus kezelés után meghatározott rostok használata, emésztést támogató organoterápiás szerekkel.

Fordította: Polgár Annamária Kolléganőnk

Forrás:

J Gastroenterol Hepatol. 2017 Mar; 32 Suppl 1:8-10.
Barrett, JS.


Visszanézhető előadásainkat itt találja:

https://taplalkozasbeallitas.hu/webshop/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!