Irritábilis bél szindróma és bizonyos gyümölcsök kapcsolata?

Irritábilis bél szindróma és bizonyos gyümölcsök kapcsolata?
2015.03.01.

Pontosan nem tudjuk, hogy hány embert érint a fenti emésztési probléma és az sem világos számomra, hogy mi a gasztroenterológiai protokollja ezen a területen. Elképzeléseim és tapasztalataim vannak…

Hogy egy kis lámpást nyújtsunk a ködben, véleményem szerint nagyon fontos kihangsúlyozni azt, hogy SOK GYÜMÖLCS NAGYON-NAGYON NEM SEGÍT AZ IBS-ES „GYÓGYULNI VÁGYÓKNAK”! És ezen gyümölcsök fogyasztását el kell hagyni (legalább átmenetileg).

Bízom benne, hogy nem én mondok most újat, de nézzünk néhány példát (egyenlőre maradva a gyümölcsöknél):
  • a problémás gyümölcsök első körébe tartoznak azok, melyekben egységre levetítve (100 gramm mondjuk) sok gyümölcscukor (fruktóz) van (figyelem: a természetes szacharóz fele gyümölcscukor).
  • ugyancsak problémások azok, melyek több fruktózt tartalmaznak, mint glükózt.

Ezeket az adatokat ki kell bogarászni különféle élelmiszerbiológiai adatbázisokból, ha segíteni szeretnénk. Mi kibogarásszuk… A dietetikusod is megtette mindezt, ugye?!

Ezt a témát IRRITÁBILIS BÉLSZINDRÓMA ESETÉN kifejezetten fontosnak tartom, mert látom az eredményeit, ha a „gyógyulni vágyó” is megérti!

Néhány példa akkor a végére azon gyümölcsök táborából, amiket nem jól tolerál egy IBS-es emésztőrendszer:
  • alma, körte, cukordinnye, görögdinnye, sárgadinnye, (nektarin)
  • szárított gyümölcsök: füge, datolya, alma, mazsola
  • agave-szirup, kukorica-szirup, koncentrátumból készített gyümölcslevek (narancs, alma, barack, stb.) és nagy mennyiségben a méz sem lesz jó.

Természetesen hatalmas problémát okoznak az úgynevezett cukoralkoholok is (eritrit, xylit) és ne is beszéljünk minden glükóz-fruktóz szirupról (ice teákban, colákban, cukros üdítőkben).

Egyenlőre ennyit bogarásztam…
Lábjegyzet: néhány bogyós gyümölcsöt és citrusfélét leszámítva az se baj, ha egy IBS-es egyáltalán nem fogyaszt gyümölcsöket…

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!