Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
Az inozitol pozitív hatásai a szervezetre
Az inozitol, mint étrend-kiegészítő pozitív hatásai a szervezetre, ezen belül a női termékenységre…
Gyógynövények és fűszerek – Cassia fahéj
Gyógynövények és fűszerek sorozatunk harmadik részében a fahéjról lesz szó…
Diozmin hatása az aranyérre
A diozmin egy flavonoid, amely leggyakrabban a citrusfélékben található meg…
Gyógynövények és fűszerek – A bazsalikom
Fogadjátok szeretettel csodálatos gyógynövényeink és fűszereink sorozatunk második részét…
Egy szakmai cikk beszámolt arról, hogy az inzulinrezisztencia (IR) fokozódása együtt jár a gastro-oesophagealis reflux betegség (GERD, rövidítve a köztudatban „reflux”) előfordulásával és súlyosságának növekedésével.
A gastro-oesophagealis reflux betegség (GERD) diagnózisa a reflux tünetein alapul. Az inzulinrezisztencia – a metabolikus szindrómák magjának – reflux-tünetekre gyakorolt hatását még tisztázni kell.
A vizsgálat célul tűzte ki az inzulinrezisztencia GERD-re gyakorolt hatásainak felmérése, beleértve mind az endoszkópos leleteket, mind a tüneteket. Összesen 743 felnőtt vett részt a felmérésben, akik felső gastrointestinalis endoszkópos vizsgálaton estek át, kitöltöttek egy GERD kérdőívet és rendelkeztek éhgyomri inzulin és egyéb kapcsolódó vizsgálati eredményekkel.
A nagy derékkörfogat, a magas éhomi vércukorszint és a metabolikus szindróma elemeinek magas száma mind az erozív nyelőcső gyulladás, mind a GERD tünetek fokozott megjelenéséhez kapcsolódtak. Ezenkívül a reflux kérdőívben a magasabb pontszámok a magasabb HOMA-IR indexhez kapcsolódtak, ami minél magasabb annál nagyobb fokú inzulinrezisztenciáról beszélhetünk.
Az eredmények egyértelmű összefüggéseket mutatnak az inzulinrezisztencia, a metabolikus szindrómák és a GERD (azaz a reflux-betegség) között.
HELYSZÍNI RÉSZVÉTELI JEGY: Inzulinrezisztencia előadás 2020.10.15.
Forrás:
Increasing insulin resistance is associated with increased severity and prevalence of gastro-oesophageal reflux diseaseC-S Hsu et al. Aliment Pharmacol Ther. 2011 Oct.Szabó Dániel Kollégánk
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!