Inzulinrezisztencia és „reflux” összefüggései

Inzulinrezisztencia és „reflux” összefüggései
2020.09.28.

Egy szakmai cikk beszámolt arról, hogy az inzulinrezisztencia (IR) fokozódása együtt jár a gastro-oesophagealis reflux betegség (GERD, rövidítve a köztudatban „reflux”) előfordulásával és súlyosságának növekedésével.

A cikk absztraktja:

A gastro-oesophagealis reflux betegség (GERD) diagnózisa a reflux tünetein alapul. Az inzulinrezisztencia – a metabolikus szindrómák magjának – reflux-tünetekre gyakorolt hatását még tisztázni kell.

A vizsgálat célul tűzte ki az inzulinrezisztencia GERD-re gyakorolt ​​hatásainak felmérése, beleértve mind az endoszkópos leleteket, mind a tüneteket. Összesen 743 felnőtt vett részt a felmérésben, akik felső gastrointestinalis endoszkópos vizsgálaton estek át, kitöltöttek egy GERD kérdőívet és rendelkeztek éhgyomri inzulin és egyéb kapcsolódó vizsgálati eredményekkel.

A viszgálat eredményei:

A nagy derékkörfogat, a magas éhomi vércukorszint és a metabolikus szindróma elemeinek magas száma mind az erozív nyelőcső gyulladás, mind a GERD tünetek fokozott megjelenéséhez kapcsolódtak. Ezenkívül a reflux kérdőívben a magasabb pontszámok a magasabb HOMA-IR indexhez kapcsolódtak, ami minél magasabb annál nagyobb fokú inzulinrezisztenciáról beszélhetünk.

A vizsgálat következtetései:

Az eredmények egyértelmű összefüggéseket mutatnak az inzulinrezisztencia, a metabolikus szindrómák és a GERD (azaz a reflux-betegség) között.

Tehát ne lepődjünk meg azon, ha a refluxos tüneteinek mögött túlsúly esetén a kezeletlen inzulinrezisztencia is fennáll.

Részletesebben az inzulinrezisztencia témájáról következő előadásunkon hallhat:

Forrás:

Increasing insulin resistance is associated with increased severity and prevalence of gastro-oesophageal reflux diseaseC-S Hsu et al. Aliment Pharmacol Ther. 2011 Oct.Szabó Dániel Kollégánk

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!