Rezisztens keményítők és az inzulinrezisztencia

Rezisztens keményítők és az inzulinrezisztencia
2019.09.16.
A forrásban megjelölt prospektív, vak, placebo-kontrollos, randomizált klinikai tanulmány ismét azt mutatta, hogy ha étrendünket olyan prebiotikumokkal gazdagítjuk, mint a rezisztens keményítők, akkor mindez jelentős részét képezheti az IR csökkentésének vagy megoldásának hatékony stratégiáinak.

Rezisztens keményítőt tartalmaz a zöldebb, éretlen banán; a főzőbanán; a visszahűtött rizs (mint a sushi vagy szőlőlevélbe tekert fűszeres rizs); a hideg burgonyasaláta vagy tápiókapuding (teljesség igénye nélkül). Mindezek alapján régóta egyszerűen akár azt is javasolhatnánk, hogy ha valaki például a „160 gramm szénhidrát-diétát” vagy egyéb, szénhidrát-csökkentett „diétás” módszereket követ, akkor döntő többségben gyökérzöldségekből és a fent említett rezisztens keményítőforrásokból vigye be a napi keményítő és rost szükségletét (NE pedig korpás kekszből, durumtésztából, bolti zabkekszből, fitness zsömléből, teljes kiőrlésű kenyerekből és egyéb csodapékárukból).

A legfrissebb bizonyítékok tehát azt sugallják, hogy a prebiotikus rostok (mint az étrendi rezisztens keményítők, melyek modulálhatják a bél mikrobiómját is) fontos szerepet játszanak a vérzsírok-anyagcseréjének javításában, továbbá a vércukor-szintünk és az inzulinérzékenységünk szabályozásában. Mint ilyen, a prebiotikumok vonzó potenciális terápiás stratégiákat jelentenek INZULINREZISZTENCIA esetén is (természetesen a megfelelően összeállított, személyre szabott étrend részeként).

(a képen egy kókusztejes, szedres, sztíviás hideg tápiókapuding látható)

http://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/

Forrás: Front Med (Lausanne). 2018 Jan 22;4:260. A Randomized Placebo Controlled Clinical Trial to Determine the Impact of Digestion Resistant Starch MSPrebiotic® on Glucose, Insulin, and Insulin Resistance in Elderly and Mid-Age Adults.
Alfa MJ et al.


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!