Inzulinrezisztencia „barátságosabb” tésztaétel

Inzulinrezisztencia „barátságosabb” tésztaétel
2023.09.11.

Inzulinrezisztencia „barátságosabb” tésztaétel

Hozzávalók:

  • quinoa spagetti (vagy bármilyen quinoa tészta),
  • saláta (salátakeverék vagy spenót vagy ruccola stb),
  • paradicsom,
  • uborka,
  • fűszerek,
  • olívaolaj,
  • citromlé

Feltét opciók: tradicionális szárított sonka (pl. serrano, pármai, feketeerdei stb), füstölt hal, tőkehalmáj, esetleg „csak” olívabogyó és érlelt kecskesajt.

Egy igazán könnyen és gyorsan elkészíthető saláta így a nyár végére.

A tészta megfőzve egy éjszakát a hűtőben töltött és hidegen készült az egész saláta. A hűtés hatására egy prebiotikus rost (ún. rezisztens keményítő) keletkezik benne, ami táplálja a bélflórát és önmagában nincs hatással a vércukor-és inzulinszintre. Ezáltal az étel szénhidrát-tartalma lassabban szívódik fel, mint melegen fogyasztva (melegítés hatására felbomlik a rezisztens keményítő).

– természetesen a quinoa tészta melegen, kiadós egytálétel formájában is fogyasztható –

Citromos-olívaolajos öntettel és fehérjével-zsírral fogyasztva tovább lassíthatjuk a CH felszívódását és hosszabban tartó jóllakottságot biztosíthatunk magunknak.

Vaspál Melinda Kolléganőnk

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!