Hogyan járulhatnak hozzá az előrehaladott glikációs végtermékek (AGE) az ételallergia kialakulásához?

Hogyan járulhatnak hozzá az előrehaladott glikációs végtermékek (AGE) az ételallergia kialakulásához?
2023.12.13.

Hogyan járulhatnak hozzá az előrehaladott glikációs végtermékek (AGE) az ételallergia kialakulásához?

Háttér: Az ételallergia (FA) az egyik leggyakoribb krónikus betegség a gyermekkorban, amelynek előfordulása a környezeti tényezők hatására egyre gyakoribb az arra hajlamosaknál. Feltételezhető, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyakori fogyasztása, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak étrendi előrehaladott glikációs végtermékeket (AGE), elősegíthetik az ételallergia kialakulását.

Célkitűzés: Preklinikai és klinikai bizonyítékokat szolgáltatni az AGE-k lehetséges szerepéről az FA kialakulásának elősegítésében.

Módszerek: Humán enterocitákat, humán vékonybél szervkultúrát és allergiás kockázatú gyermekekből származó perifériás mononukleáris vérsejteket (PBMC) használtunk az AGE-k közvetlen hatásának vizsgálatára a bélgátra, a gyulladásra, a Th2 citokin válaszra és a mitokondriális funkcióra. A nyugati étrendben leggyakrabban előforduló három glikációs termék (CML, CEL és MG-H1) bevitelét és a bőr AGE-felhalmozódását vizsgáltuk FA-s gyermekeknél és az életkoruknak megfelelő egészséges kontrolloknál.

Eredmények: Az AGE-knek kitett humán enterociták megváltoztatták a bélgátat, az AGE-receptorok expresszióját, a reaktív oxigénfajok termelődését és az autofágiát, valamint az élelmiszer-antigének fokozott transzepithelialis átjutását. Az AGE-knek kitett vékonybél szervkultúrákban a CD25+ sejtek és a proliferáló kriptikus enterociták száma növekedett. Az AGE-knek kitett PBMC-k a proliferációs sebesség, az AGE-receptorok aktivációja, a gyulladásos és Th2 citokinek felszabadulása és a mitokondriális anyagcsere megváltozását mutatták. Az FA gyermekeknél (n=42) szignifikánsan magasabb étrendi AGE-bevitelt és bőrfelhalmozódást figyeltek meg az életkoruknak megfelelő egészséges kontrollcsoporthoz (n=66) képest.

Következtetések: Ezek az adatok alátámasztják az étrendi AGE-k lehetséges szerepét az FA kialakulásának elősegítésében. Továbbá az AGE-bevitel korlátozásának fontosságát jelzik gyermekkorban, mint lehetséges megelőző stratégiát ezzel a gyakori betegséggel szemben.

Táplálkozás-Beállítás megjegyzés: A fentiek végett javasoljuk, hogy allergiás gyermekek étrendjében (is) érdemes mérsékelni a bő zsiradékban sült ételek fogyasztását, helyette minél gyakrabban előnyben részesíteni a főzést és párolást. A magas hőmérsékleten és alacsony nedvességtartalom mellett elkészített ételek erősen fokozzák az AGE-k képződését. A sütés, bő zsírban sütés, grillezés és pirítás jóval több AGE-t eredményez, mint a főzés vagy a párolás. Ha ételeinket alacsonyabb hőmérsékleten és magas nedvességtartalom mellett készítjük el, akkor jóval kevesebb AGE fog képződni. Például a rántott csirkehús magas AGE-tartalma 80%-kal csökkenthető, hogyha főzéssel készítjük el.

Forrás: PMID: 38042501

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!