Hogyan együnk meg egy egész halat

Hogyan együnk meg egy egész halat
2023.11.16.

Hogyan együnk meg egy egész halat

az orrától a farkáig?

Általában a halak akár 70%-át is elpazaroljuk a feldolgozás során, pedig nemcsak a filé lenne az egyetlen darab, amely ehető és finom, illetve kifejezetten tapláló is egyszerre.

Akárcsak a csirke, a hal egészében fogyasztható az uszonytól a pikkelyig. Az orcák, az állkapocs és még a bőr is csemege, ha jól készítik el, mindegyiknek megvan a maga egyedi állaga és íze. A farokhús általában keményebb, mert a hal izomzata itt dolgozik a legerősebben, míg a hasa puha és zsíros, hogy megvédje belső szerveit.

A filé csak egy kis részét teszi ki a hal teljes tömegének, ez fajtól függően a súlyának körülbelül 30%-át jelenti. Egy (tápláló) állati termék 70%-ának a kukába dobása kiváló példa jelen világunk pazarló életmódjára. A filézés után a halon sok hús és belsőség marad. Íme egy rövid útmutató az egész hal felhasználásához, az orrától a farkáig:

  • Fej

A halfej általában sok húst tartalmaz, különösen az állkapocs környékén. A nagy halfejeket egészben érdemes sütni, fokhagymával és rozmaringgal megszórva (ahogy a bárányt), vagy készíthető belőle halfej tacó is.

Eközben az orcák (és a nagyobb halak „szemöldöke”) puhább falatok. Az egészben sült halról érdemes ezeket a részeket is megenni, illetve fogyaszthatók egyszerűen megpirítva, vagy nyárson.

  • Bőr

A halat érdemes a bőrével együtt elkészíteni. Amennyiben azonban muszáj leszedni, abban az esetben érdemes megpárolni vízben, ezután sütőben kiszárítani, majd kisütni, hogy a halbőr ropogós legyen.

  • Haltörmelék

A halcsontvázat egy kanállal kaparjuk olyan tisztára, amennyire csak tudjuk, majd használjuk krokettbe, halgolyóba vagy egy ízletes pörköltbe.

  • Belsőségek

Amikor a hal nagyon friss, a belsőségei, beleértve az ikrát, a májat és a tejet is, már önmagában is finomak, különösen, ha egyszerűen csak lepirítják. A világ számos részén csemegeként tartják számon. A máj ízes és jó az állaga, ha szereted a báránymájat mindenképpen próbáld ki.

  • Csontok

A kisebb halcsontokat érdemes jól átsütni, majd erősen fűszerezni. Így pompás, ropogós, sós nassolnivaló lesz.

  • Farok

A hal farkát gyakran úgy távolítják el, hogy egy nagyobb darab hús rajtamarad, ezért érdemes a helyi halkereskedőnél érdeklődni, van-e náluk, mert általában jó áron adják el. Érdemes lassan sütni egészben, vagy serpenyőben megpirítani és úgy tálalni, mint az egész halat. A húst le is lehet fejteni a farokról és külön megsütni. Ebben az esetben a maradék farokkal járjunk el úgy, mint a halcsont esetében.

Forrás: https://amp.theguardian.com/…/how-to-eat-a-whole-fish…

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!