Hidrogén (és metán) alapú légzésvizsgálatok gyomor-bél rendellenességekben

Hidrogén (és metán) alapú légzésvizsgálatok gyomor-bél rendellenességekben
2019.08.25.
Az észak-amerikai konszenzus.

Célok: A légzéses tesztek (BTs) fontosak a szénhidrát-felszívódási szindrómák és a SIBO (vékonybél baktériális túlszaporodása; kontaminált vékonybél) diagnózisához. Azonban hiányzik a szabványosítás a tesztelésre, a vizsgálati módszertanra és az eredmények értelmezésére vonatkozó indikációk tekintetében. Egy szakértői együttműködési ülést hívtak össze, hogy irányelveket dolgozzanak ki.

Módszerek: Az ülés előtti felmérés kérdései, amelyek öt területet fednek le; az indikációkat, az előkészítést, a teljesítést, az eredmények értelmezését és a tudás hiányosságait 17 klinikus-tudósnak küldték meg, 10-zel pedig személyesen találkoztak. A bizonyítékokon alapuló megközelítést alkalmazva 28 nyilatkozatot véglegesítettek.

Eredmények: Konszenzus született 26 nyilatkozatban, amelyek mind az öt területet lefedik. A konszenzus alapján a laktulóz, a glükóz, a fruktóz és a laktóz kilégzéses teszt dózisa 10, 75, 25 és 25 g volt. A glükóz- és laktulóz kilégzéses tesztek továbbra is a legkevésbé invazív alternatívák az IBS és/vagy SIBO diagnosztizálására. A kilégzéses teszt hasznos a szénhidrát-felszívódási zavar, a metánnal összefüggő székrekedés diagnosztizálásában, valamint a puffadás/gázosodás értékelésében. A hidrogén kilégzésének növekedése (≥) 20 p.p.m. fölé a 90 perces glükóz, vagy laktulóz kilégzéses teszt alatt a SIBO esetén pozitívnak tekintendő. A metán szinteket (≥) 10 p. p. m. felett metán pozitívnak tekintették. A hamis pozitív eredmények elkerülése érdekében a SIBO-t ki kell zárni a kilégzéses tesztet megelőzően a szénhidrát-felszívódási zavar szempontjából. A hidrogén (≥) 20 p. p. m. fölé emelkedését a kiindulási ponthoz pozitívnak tekintették a felszívódási zavar diagnózisához.

Következtetések: A kilégzéses tesztek hasznos, olcsó, egyszerű, legtöbbször fájdalommentes és biztonságos diagnosztikai tesztek a különféle gasztroenterológiai problémák értékeléséhez. Ezeknek a konszenzusos álláspontoknak elő kell segíteniük a kilégzéses tesztek indikációinak, előkészítésének, teljesítésének és értelmezésének egységesítését a klinikai gyakorlatban és az orvosi, valamint táplálkozástudományi kutatásokban.

Forrás: Am J Gastroenterol. 2017 May;112(5):775-784. doi: 10.1038/ajg.2017.46. Hydrogen and Methane-Based Breath Testing in Gastrointestinal Disorders: The North American Consensus.
Rezaie A, Buresi M, Lembo A, Lin H, McCallum R, Rao S, Schmulson M, Valdovinos M, Zakko S, Pimentel M (!).

Táplálkozás-Beállítás™ megjegyzése: nemzetközi kapcsolatrendszerünkön keresztül idehaza is képesek vagyunk hozzáférhetőséget biztosítani metán vagy kombinált légzéstesztekhez is (hazai gasztroenterológiai központokban jelen tudásunk szerint csak hidrogén-kilégzéstesztek érhető el).
Bizonyos esetekben remek differenciáldiagnosztikai módszerek a célzott székletvizsgálatok is (kalprotektin, sIgA, NGS-genom, emésztetlen tápanyagok, pankreáz-elasztáz, stb.).

Fordította: Szabó Dániel Kollégánk


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!