HbA1c értékek szerepe 2-es típusú diabétesz előrejelzésében

HbA1c értékek szerepe 2-es típusú diabétesz előrejelzésében
2024.05.07.

HbA1c értékek szerepe 2-es típusú diabétesz előrejelzésében

A HbA1c értékek előre jelezhetik a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát túlsúlyos vagy elhízott serdülőknél

Egy nagy kaliforniai egészségügyi adatbázisban, 10 éves időszakra vonatkozóan a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása összességében viszonylag alacsony volt a túlsúlyos és elhízott serdülők körében. A kockázat azonban nőtt, ha a kiindulási HbA1c-szint 6,0% felett volt, valamint a súlyosabb elhízással küzdőknél, a nőknél, valamint az ázsiai vagy csendes-óceáni szigeteken élőknél.

Az új eredményeket 2024. január 17-én tették közzé az interneten, a JAMA Network Open folyóiratban, amelyet Francis M. Hoe gyermekendokrinológus, MD, a Kaiser Permanente Roseville Medical Center (Kalifornia, Roseville) és munkatársai tették közzé.

A legnagyobb dolog, amit megtudtak, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kockázata alacsony túlsúlyos és elhízott fiataloknál, különösen azoknál, akiknél a HbA1c 5,9% alatti.

A felnőttekhez hasonlóan az ADA (American Diabetes Association) azt javasolja, hogy azoknál a fiatalkorúaknál évente végezzenek diabétesz szűrést, akik „prediabéteszben” szenvednek, azaz 5,7% és 6,5% közötti a HbA1c-szintjük.

Az új tanulmány megerősítette, hogy azok a serdülők, akiknél a HbA1c a prediabétesz tartomány felső határában van, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a 2-es típusú cukorbetegségre. Azok a túlsúlyos/elhízott serdülők, akiknél a kiindulási HbA1c szint a prediabéteszes tartomány alsó határában – 5,7-5,8%-ban – volt, a prediabéteszesek kétharmadát tették ki a vizsgálati populációban, és náluk nagyon alacsony volt a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása azokhoz képest, akiknél magasabb HbA1c szintet mértek.

A vizsgálati populáció 74 552 10-17 éves túlsúlyos vagy elhízott serdülő volt. Közel egynegyedének, 22,9%-ának volt a kiindulási HbA1c-értéke a prediabetes tartományban (5,7-6,5%). Az összesen 698 beteg közül, akiknél a követés során cukorbetegség alakult ki, 89,7%-át 2-es típusú cukorbetegnek minősítették és átlagosan 3,8 év telt el a kiindulási ponttól a diagnózisig.

Ezenkívül érdekes megfigyelés volt, hogy a HbA1c-szint emelkedésének aránya a 12-13 éves korcsoportban volt a legmagasabb. Ezek az adatok azt sugallják, hogy a HbA1c átmenetileg emelkedhet a pubertás alatt az egyének egy részében.

Ezeket a vizsgálatokat akár az AvaloMedica vérvételi ponton is kérni tudjátok, ahová itt tudtok bejelentkezni:

Forrás:
A1c Helps Stratify Type 2 Diabetes Risk in Teens
Miriam E. Tucker
DISCLOSURES | January 17, 2024

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!